u listopadu

Naredni mjesec vježba 'Brzi odgovor 2017'

26.09.2017.
u 11:28

''Brzi odgovor 2017'', vježba operacija podrške miru koju predvodi EUFOR, od 11. do 15. listopada bit će održana na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika, i bit će to prvi put da agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbaju u realističnim situacijama u cilju provjere svojih planova za izvanredne situacije.

Cilj je da uvježbava osposobljenost EUFOR-a da pozove rezervne snage da podrže i održavaju sigurno i stabilno okruženje u podršci lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

Jedna od lokacija za vježbu će biti Zračna luka u Sarajevu, gdje će EUFOR podržati SIPU i Graničnu policiju, kao i službe zračne luke u uvježavanju njihovih obveznih operativnih aktivnosti. Područje u okolini Pazarića bit će još jedno mjesto obuke, gdje će EUFOR podržati OSBiH u osiguranju mjesta za skladištenje streljiva Krupa od potencijalnih neprijateljskih prijetnji.

Oružane snage BiH sudjelovat će u vježbi ''Brzi odgovor 2017'' s dva pješadijska voda 6. pješadijske brigade, jednim timom za odlaganje eksplozivnih sredstava Brigade za taktičku podršku i elementima jedinice Logističke komande. Provođenjem operacija očuvanja stabilnosti i zajedničkom obukom na području Pazarića u sklopu vježbe ''Brzi odgovor'', jedinice OSBiH će prakticirati i procijeniti svoju osposobljenost za zajednički odgovor prema predviđenom scenariju.

''Brzi odgovor'' je od velikog značaja za OSBiH, jer procjenjuje razinu obučenosti, kao i stupanj interoperabilnosti jedinica OSBiH s jedinicama EUFOR-a, što je krunska točka osposobljavanja i izgradnje kapaciteta OSBiH u prethodnom razdoblju, priopćeno je između ostalog iz EUFOR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?