smanjuje apetit i sagorijeva kalorije

Napunila si 40-tu? Dodaj doručku ovaj sastojak ako želiš izgubiti koji kilogram bez gladovanja

ilustracija
22.02.2020.
u 20:45

Općenito je zdrava prehrana najbitnija za mršavljenje. Ako ne jedeš redovito voće i povrće, neće ti pomoći niti redoviti posjet teretani ili fitness studiju. Međutim, rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazali su da postoji jedan sastojak koji – ako se jede ujutro – smanjuje apetit, ali i sagorijeva kalorije!

Kajenski papar za doručak 

Rezultati istraživanja pokazali su da kajenski papar potiče mršavljenje. Naime, taj ljuti začin potiče izmjenu tvari te žene koje dugotrajno jedu kajenski papar – odnosno miješaju ga u doručak – profitirat će s povećanom izmjenom tvari u organizmu i to čak 30 minuta nakon obroka. Ne moraš se bojati – doručak ti neće imati intenzivan okus po papru, jer već jedan prstohvat je dovoljan da djeluje. Kajenski papar sadrži kapsaicin, tvar koja potiče rad metabolizma. Osobito je dobar začin za kajganu te kašu od žitarica, piše miss7.24sata.hr. 

Što zapravo kapsaicin sve radi tijelu?  

Ubrzava metabolizam – iako znanstvena istraživanja pokazuju kako ovaj učinak nije značajan, dokazano je kako kapsaicin iz kajenskih papričica može ubrzati metabolizam. 

Može smanjiti glad – dokazano je kako kapsaicin može smanjiti osjećaj gladi i pridonijeti manjem unosu hrane tijekom dana. 

Može sniziti krvni tlak – istraživanja na životinjama pokazuju kako kapsaicin smanjuje razinu krvnog tlaka. Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava – postoje dokazi kako kajenske papričice mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava i smanjiti rizik od pojave karcinoma želuca.

Pomaže u olakšavanju boli – kapsaicin u obliku kreme može pomoći u olakšavanju boli, a djeluje tako da pomaže smanjiti oslobađanje tvari P, neurotransmitera koji prenosi signal za bol do mozga. 

Kajenski papar pruža brojne blagodati za zdravlje, a vrlo lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Dostupan je u različitim oblicima – svježem, sušenom pa čak i kao dodatak prehrani. Samo prstohvat ove mljevene papričice dovoljan je da i najjednostavnijem jelu podari novu dimenziju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?