Recepti

Napravite brzu pitu sa sirom: Predobar kolač bez puno mudrovanja

17.01.2022.
u 07:25

Brza biskvitna pita sa svježim sirom bit će fina svima, a ne treba puno da se napravi. Zaboravite na odvajanje žumanjaka od bjelanjaka, prosijavanje brašna i slične komplikacije. Za ovaj kolač trebate dvije zdjele - jednu za biskvit, jednu za nadjev, a obje se smjese rade tako da sve odjednom izmiksate.

U nastavku imamo par savjeta kako da brza pita sa svježim sirom ispadne što bolja.

1. KALUP

Možete koristiti okrugli kalup za torte ili klasični pravokutni lim za pečenje. Važno je da ga ili nauljite pa pobrašnite oštrim brašnom (ljepše se rasporedi i ne ostanu nepotrebne nakupine) ili obložite papirom za pečenje kako se kolač ne bi zalijepio.

2. JOGURT I SIR

Umjesto jogurta u biskvitu poslužit će i kiselo mlijeko ili kefir. Svježi sir koji koristite za nadjev može biti klasični, posni ili onaj kremasti koji nema grudica. Možete koristiti i sirni namaz, no kolač će od svježeg sira imati više osvježavajući, kiselkastiji okus.

3. ŠEĆER

S obzirom da je u nadjevu od svježeg sira prilično malo šećera, u biskvitnu smjesu ide ga više. No, svakako tu količinu možete smanjiti prema vlastitom ukusu. 

4. DODACI

Iako smo mi koristili samo malo limunove korice za biskvit, vi možete umjesto limuna staviti koricu naranče. Nadjev pojačajte s malo ruma ili likera po želji. Ako volite grožđice, sat vremena prije pečenja kolača namočite ih u malo ruma pa dodajte u svježi sir.

5. PEČENJE

Vrijeme pečenja prilagodite jačini pećnice. Kolač s gornje strane treba dobiti tamniju koricu, tada je sigurno pečen. Ako radite u manjem kalupu, onda svakako trebate produžiti vrijeme pečenja jer će slojevi biti deblji i obrnuto - ako se radi o većem kalupu vrijeme pečenja bit će nešto kraće.

Sastojci

Biskvit

-2 jaja
-1 čvrsti jogurt (u čašici)
-150 g šećera
-120 g glatkog brašna
-130 mlijeka
-1 prašak za pecivo
-1 vanilin šećer
- korica limuna po želji

Nadjev

-500 g svježeg sira
-1 kiselo vrhnje
-4 žlice šećera
-1 jaje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Ovaj se kolač radi tako da prvo na pola ispečete prvi dio biskvita kao donju koru, pa na nju stavite smjesu od sira, prelijete ostatkom smjese za biskvit i sve skupa pečete do kraja.

1

Pripremite smjesu za biskvit i ispecite
Sve sastojke za biskvit stavite u posudu i mikserom sjedinite. U nauljen i pobrašnjem lim za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara stavite pola smjese i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.

2

Pripremite nadjev od sira
Izmiksajte sve sastojke dok se ne sjedine. Sada na polupečen biskvit stavite nadjev od sira, poravnajte pa preko odmah prelijte ostatak smjese biskvita i nju isto poravnajte.

Pecite još 35 minuta na 180 stupnjeva. Kad se kolač malo ohladi posipajte ga šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?