Žustro u Parlamentu BiH

Napadi na Vijeće ministara najava raspada koalicije na razini BiH?

01.06.2017.
u 07:00

To da je parlamentarna većina na državnoj razini u ozbiljnoj krizi nije neka novost, ali malo tko je očekivao tako žestoke kritike iz „vladajućih“ redova u Zastupničkom domu prema Vijeću ministara, piše Večernji list BiH. Zastupnici SBB-a jučer su otvoreno napali Vijeće ministara zbog toga što u parlamentarnu proceduru ne upućuju zakone, a konstantno pričaju o napretku i europskim integracijama.

Škaljićevo pitanje

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić pitao je Kolegiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zakoni na dnevnom redu ovog doma i zašto parlamentarci nisu obaviješteni o evidentnom problemu. Dodao je da, ako se izuzmu pojedinačne inicijative, Zastupnički dom ne ispunjava svoju ulogu, a ona je zakonodavna. Kako kaže, jučerašnji dnevni red potvrđuje svu eroziju kada je riječ o zakonodavnoj vlasti. Očekivano, ovakva kritika naišla je na potporu iz oporbenog SDP-a, kao i SNSD-a. Staša Košarac (SNSD) smatra da i ovo potvrđuje opravdanost njihovog zahtjeva za smjenu Vijeća ministara. Kaže da je u posljednjih 6-7 mjeseci, na prijedlog Vijeća usvojeno samo nekoliko zakona. - Neki kažu dva, neki pet, to dovoljno govori o tome da oni koji vrše vlast ni sami ne znaju koliko je zakona usvojeno - istakao je Košarac. Predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović rekao je da kolegij nije odgovoran za dnevni red, jer u parlamentarnoj proceduri ne postoji nijedan akt koji je ispunio uvjete, a koji se ne nalazi na dnevnom redu. Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić dodao je da Škaljić dolazi iz stranke koja je podržala Vijeće ministara BiH i da on ne može krivicu adresirati na Zastupnički dom. Najdalje je otišla zastupnica Nermina Kapetanović (SDA) koja je kazala da joj kritike na račun Kolegija Zastupničkog doma izgledaju kao nagovještaj o izlasku određenih stranaka iz parlamentarne većine. Iako se slaže s određenim zastupnicima čije su kritike na mjestu, čini joj se, kaže, kako adresiranje problema, zbog nepostojanja zakona u parlamentarnoj proceduri, Kolegiju Zastupničkog doma predstavljaju jasnu poruku o izlasku iz koalicije. Očito je Kapetanović aludirala na SBB i njihov kritičan odnos prema izvršnoj vlasti na državnoj razini. To je, međutim, bila samo jedna epizoda mnogobrojnih političkih prepucavanja jučer u Zastupničkom domu.

Napuštanje sjednice

Tako su zastupnici SNSD-a ponovno jučer napustili sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer je odbijen njihov zahtjev da se glasuje o smjenipredsjedatelja Džaferovića. SNSD je u više navrata tražio njegovu smjenu optužujući ga da je kao nekadašnji član Centra službi sigurnosti Zenica znao za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području koje je pokrivao ovaj centar te da nije učinio ništa da ih spriječi. Seriji sukoba doprinijeli su i Mladen Bosić (SDS) i Dušanka Majkić (SNSD), koji će se očito naći na sudu zbog Bosićevih navoda da su neistinite tvrdnje Majkić da se on u parlamentarnom restoranu radovao padu zakona o trošarinama jer to znači da neće biti plaća i mirovina. Jučerašnji dan je obilježila i izjava Dušanke Majkić o njezinoj otpremnini. Ona je ponovila da je otpremninu od 28 000 mafraka zaradila i da je dobila samo ono na što ima pravo. Požalila se i kako su proti nje upotrebljeni brojni mehanizmi, kako je zbog otpremnine “povlačena po prašini” i kako je sve uradila po zakonu. Šteta što i ostali radnici u Bosni i Hercegovini nemaju takva prava. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije