Teški metali u tlu

Nakon Zenice i oko Spreče, voće i povrće u Goraždu nisu za jelo

07.10.2017.
u 13:00

Redovitom kontrolom Uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjske županije (BPŽ) utvrdila je povećanu koncentraciju teških metala neposredno uz deponij na Šišetskom potoku. - Rezultati uzoraka su jako loši i pokazali su kako se na deponij odlaže otpad onako kako ne bi smio. Pronađeni su ostaci olova, žive, mangana i bakra - rekao je za Radiosarajevo.ba ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove BPŽ-a Midhat Hadžiomerović.

Upozorenje građanima

Iz Zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a su nakon rezultata analize izdali upozorenje stanovnicima naselja koji živi uz deponij. - Građanima koji žive na ugroženom području preporučeno je da ne konzumiraju voće i povrće koje se tu uzgaja, da pojačaju mjere higijensko-epidemiološke zaštite te da vodu iz lokalnog potoka ne koriste - rekla je ravnateljica Zavoda Medina Bičo.

Utjecaj na zdravlje

Nakon naselja oko Zenice te područja u slivu rijeke Spreče, ovo je treća lokacija u BiH gdje se stanovništvo upozorava da ne konzumira voće i povrće uzgojeno u svojim dvorištima i njivama zbog prisutnosti teških metala. Izloženost teškim metalima kod stanovništva može dovesti do kroničnih posljedica, prije svega, za zdravlje djece, a u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim utjecaja na gastrointestinalni trakt, središnji živčani sustav te je također navedeno kako su teški metali i kancerogeni. U BiH žive tri milijuna građana, industrije i nemamo, no zagađujemo okoliš kao da nas je barem pet puta više. Zrak je među najzagađenijim u Europi, sve više je problema s pitkom vodom, vijesti o nalazima teških metala u tlu sve su češće. Odakle dolazi i je li zdravstveno ispravna hrana, a pogotovo voće i povrće na tržnicama, ne znamo. Kontrole uglavnom izostaju. Ostaje za nadati se kako se stanovništvo u spornim područjima pridržava preporuka i ne stavlja u promet voće i povrća s kontaminiranog područja.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije