Dobrinje kod Visokog

Nakon više od 50 godina dovedena struja u kapelu

KT
20.10.2023.
u 17:01

"Zvuči nestvarno da u 21. stoljeću imamo vijest kako je u neku crkvu uvedena struja. No, istina je kako do ove kapele nikada nije dovedena električna energija. Sada napokon nećemo morati misliti kako ćemo slaviti svetu misu ako bude tmurno vrijeme - jer se do sada valjalo i o tomu voditi računa", kazao je gvardijan Tomić.

Nadnevak 19. listopada 2023. ostat će posebno zabilježen u ljetopis župe Kraljeva Sutjeska. Toga je, naime, dana, nakon više od 50 godina, dovedena električna energija u područnu kapelu u Dobrinju.

Prva žarulja zasvijetlila je u kapelici Sv. Leopolda Mandića, koja se nalazi na groblju u mjestu Dobrinje kod Visokog, a pripada župi Kraljeva Sutjeska, poslije više od pola stoljeća otkako je izgrađena ova crkvica.  

Radosnu vijest za tamošnju malu katoličku zajednicu, potvrdio je sutješki gvardijan fra Bono Tomić izražavajući zahvalnost prakaraturu Peri Galiću koji se brine za ovu kapelu te Elektroprivredi BiH, podružnici Zenica, poslovna jedinica Visoko, piše Nedjelja.ba

"Zvuči nestvarno da u 21. stoljeću imamo vijest kako je u neku crkvu uvedena struja. No, istina je kako do ove kapele nikada nije dovedena električna energija. Sada napokon nećemo morati misliti kako ćemo slaviti svetu misu ako bude tmurno vrijeme - jer se do sada valjalo i o tomu voditi računa, budući da nismo imali rasvjete u bogoslužnom prostoru", kazao je gvardijan Tomić. 

Inače, današnja kapela koja je napokon dočekala struju, izgrađena je 2000. na temeljima stare podignute krajem 1960-ih, u groblju koje postoji od 1947., a u njemu se nalazi 50-ak grobova.

U sutješkoj filijali Dobrinje prije posljednjega rata 1991. živjelo je 368 katolika, a danas ih je 22 u 17 kuća. Većina ih je u jeku sukoba Hrvata i Bošnjaka 1993. otišla u izbjeglištvo odakle se nisu vratili, a danas povremeno obiđu grobove svojih najmilijih. Sveta misa ovdje se slavi svake druge nedjelje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?