Naslovnica Vijesti

Nakon usvajanja seta zakona o trošarinama, brža gradnja cesta

07. prosinca 2017. u 16:02 0 komentara 281 prikaza

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio set zakona koji se tiče povećanja cijene cestarine.

Ponovio je da je danas usvojeni set zakona rezultat postignutog konsenzusa, podsjećajući da je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio taj set zakona i nakon toga u cilju postizanja parlamentarne većine nastavljene su konzultacije između entitetskih vlada, kao i posredovanje Europske komisije, Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Ono što se smatralo nejasno u narativnom dijelu je pojašnjeno te je postalo vidljivo da će namjenski prihod od cestarina biti utrošeni na izgradnju autocesta te izgradnju i rekonstrukciju cesta. Bit će otvoren račun kod Centralne banke gdje će se slijevati ovi prihodi i bit će distribuirani sukladno tom setu zakona - dodao je Bevanda.

Ovim su, ističe, otklonjene sve nedoumice u vezi s ovim pitanjem, a kao najvažnije je ocijenio da će, ukoliko set zakona bude usvojen u Zastupničkom domu PSBiH, biti deblokirana sredstva koja su ugovorena s kreditorima za izgradnju cesta i radi se o 528.450.000 eura.

Također, deblokirat će grantovi koji su osigurati kroz pristupanje BiH Prometnoj zajednici, te će se moći, kaže Bevanda, koridor graditi mnogo bržim tempom, a izrazio je i nadu da će stoga set zakona dobiti podršku u Zastupničkom domu, kao i da će usvojiti i proračun za narednu godinu.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, a ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.