Dan neovisnosti rh

“Nakon stoljeća borbe ostvarena je povijesna težnja”

08.10.2018.
u 09:40

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Sjećanje na heroje

Toga dana Hrvatski sabor je utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje Jugoslavije. U Hrvatskoj je danas neradni dan, a ususret prazniku jedne države, brojni su hrvatski dužnosnici i građani zapalili svijeće i položili cvijeće za preminule heroje Domovinskog rata. Čestitku u povodu današnjeg dana uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. - Želimo državu u kojoj će svatko biti cijenjen na temelju svojega rada i doprinosa općemu dobru, u kojoj će naša djeca i mladi imati zajamčenu perspektivu dobrog obrazovanja, zaposlenja i pravedne plaće, a obitelji sve potrebne uvjete za rađanje i odgoj djece. Želimo Hrvatsku u kojoj će biti više domovinskog zajedništva, solidarnosti i međuljudskog uvažavanja. Tijekom godina neovisnosti postigli smo sjajne uspjehe na mnogim područjima državnog i društvenog razvoja, ali znamo da imamo sjajne razvojne potencijale i zato želimo još više i bolje - poručila je predsjednica u čestitki Dana neovisnosti, 8. listopada, Hrvaticama i Hrvatima u cijelome svijetu. Istaknula je da je nakon dugih stoljeća borbe, konačno i neopozivo, pod odlučnim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostvarena povijesna težnja hrvatske neovisnosti. - Imamo povijest koja nas nadahnjuje i budućnost koja nas obvezuje - istaknula je. Čestitku je uputio i hrvatski premijer Andrej Plenković naglasivši da ovaj dan Hrvati slave kao ponosni građani. - Dan neovisnosti slavimo kao ponosni građani samostalne i slobodne Hrvatske. Stoga se s posebnom zahvalnošću prisjećamo herojstva hrvatskih branitelja, osobito onih koji su svoje živote položili u obrani domovine. Hrvatska je danas moderna i demokratska država, članica Europske unije i NATO-a. Pred nama su i dalje mnogi izazovi, poput jačanja pravne države i vladavine prava te osnaživanja institucija koje svojim djelovanjem moraju ulijevati povjerenje svim građanima - istaknuo je premijer Plenković u čestitki. Istaknuo je potrebu zajedničkog rada na daljnjoj izgradnji uspješne i uređene Hrvatske, čvrsto ukorijenjene u europske vrijednosti.

- Naša je zadaća nastaviti razvijati tolerantno i uključivo društvo koje promiče i štiti slobodu i demokraciju, jednakost i solidarnost te temeljna ljudska i manjinska prava - poručio je Plenković te svim Hrvaticama i Hrvatima uime hrvatske Vlade i u svoje osobno čestitao Dan neovisnosti.

Višestoljetna težnja

Govoreći o ovom danu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Hrvatski sabor ovom odlukom, kao i mnogo puta tijekom svoje duge povijesti, pokazao nacionalnu i državnopravnu svijest te potvrdio višestoljetnu težnju hrvatskih ljudi za neovisnošću i slobodom i njihovu domoljubnu odlučnost. - Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj su postojanja današnje Hrvatske, a naša obveza i odgovornost su da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima - poručio je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije