Orašje

Nakon što je vatrena stihija u Oštroj Luci uništila dom obitelji Stjepe Oršolića, pokrenuta akcija za izgradnju nove kuće

03.03.2017.
u 11:00

Obitelj Stjepe i Luce Oršolić iz Oštre Luke pogodila je strašna tragedija i preko noći izgubila je svoj dom. U velikom požaru plamena buktinja progutala je sve. Radišna i skromna četveročlana obitelj u požaru je ostala bez svega što je imala. Izgorjeli su namještaj, kuhinja i svi uređaji, odjeća, hrana, kućne potrepštine, posteljina i osobne stvari. Vatrena stihija uništila je sve uspomene, knjige i obiteljske albume. - Pomozite ovoj obitelji da ponovno stane na noge, uputili su apel iz MZ Oštra Luka, piše Večernji list BiH.

Branitelj s prve crte

Stjepo je od prvog dana Domovinskog rata nosio odoru, ne čekajući poziv za obranu svog doma. Iz rata je, kaže, izašao čista obraza, hrabro se noseći sa svim ratnim strahotama. Četiri godine proveo je na prvoj crti obrane u postrojbama HVO-a, a danas je, kaže, bez ikakvih novčanih primanja. Sa svojim suborcima sačuvao je Oštru Luku od nadmoćnih neprijatelja, ali, nažalost, s vatrenom stihijom izgubio je bitku. - Što je, tu je, važno je da nitko nije stradao. Kuća je bila prazna, ja sam krenuo u Zagreb i planirao svratiti u Osijek, međutim, telefonski poziv susjeda i poruka: “Stjepo, kuća ti izgori”, bio je prevelik šok. Plamen je razorio cijelu kuću, progutao je sve što smo imali, a sve je bilo u tih nekoliko soba, s uzdahom govori Stjepo i zahvaljuje susjedima i vatrogascima na velikom trudu koji su uložili u gašenje i sprečavanje požara da zahvati i susjedne objekte. Kad se vatra rasplamsala, u pomoć su pristigli brojni mještani, vatrogasci iz Tolise, Donje Mahale i Orašja, no unatoč njihovu trudu, vatra je pobijedila.

Šteta 100-postotna

- Život teče dalje i tako ga prihvaćam. Sa svojih 58 godina ne bojim se nikakvih poslova, ali pri svakom pogledu na uništeni dom u meni srce zadrhti. Ne mogu stvoriti novac za obnovu kuće. Sin Antonio je ljetos otišao raditi u Njemačku, a kći Đurđica je magistrica defektologije i trenutačno volontira u “Kući nade” u Odžaku skrbeći o nemoćnima i ljudima s posebnim potrebama. Danas je, nažalost, u situaciji da drugi njoj trebaju pružiti pomoć. Šteta na obiteljskom domu je 100-postotna i ovih dana počelo je čišćenje požarišta, u čemu najviše pomažu susjedi. Stjepo je čovjek od malo riječi, pošten, samozatajan i nerado svoju tragediju želi iznositi u javnost. Trenutačno je s obitelji smješten u kod rodbine u susjednom Boku i svakodnevno obilazi zgarište gdje su počeli radovi na rušenju kuće. Humanitarna akcija je pokrenuta prema onima koji mogu pomoći na bilo koji način kako bi Oršolići što prije dobili kakav-takav krov nad glavom. Iz MZ Oštra Luka uputili su apel za pomoć.

U tom cilju kod UniCredit Banka na ime Stjepo Oršolić otvoren je i Transakcijski račun: 3381802505127608, s brojem računa: 45406033000.

Pomoć se može uputiti i donacijom opreme, materijala i radne snage za obnovu kuće koja će se graditi iz temelja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije