Dobre vijesti za farmere

Nakon što je odobren prijevoz mesa iz BiH kroz EU u Tursku i Rusiju, sljedeći cilj je tržište EU

06.02.2017.
u 08:00

Bh. stočare proteklih godina mučile su razne stvari, od zabrane izvoza mlijeka, preko neisplate poticaja, do činjenice da ih uvozna roba doslovno gura s tržišta na kojem bi oni morali biti dominantni u svojoj vlastitoj zemlji. Mnogi su razočarani napustili ovaj posao pa se bave nečim drugim, neki su sreću potražili u drugim zemljama, a ima još onih koje entuzijazam nije napustio i kojima je potrebno pomoći na sve moguće načine kako bi mogli raditi i zarađivati od ovog posla. Dobra vijest proteklih dana je da su stočarima ponovno u pravom smislu riječi otvoreni putevi do Turske i Rusije. Naime, odobren je prijevoz mesa iz BiH kroz EU do spomenutih zemalja.

Staja zjapi prazna

ATV je napravio prilog o tome, a farmer Ranko Sarajlić iz Gradiške tvrdi da je svaka olakšica dobrodošla, ali ne vjeruje da će farmerima biti puno bolje, ponukan iskustvom. - Nemamo tržište, to je naša najveća muka, poručuje Sarajlić koji ima spremnih 100 grla junadi za prodaju. Staja u koju može smjestiti 300 teladi za tov zjapi prazna, jer nema siguran otkup i ne želi riskirati. Govori kako je BiH preplavilo jeftino uvozno meso, dok BiH u zemlje koje u nju uvoze ne može ni kilogram mesa izvesti. - Dobro se zna da je Turska otvorila i Rumunjsku, iz Rumunjske vuče velike količine mesa. Imamo informacije da će Turska tek doći ovdje otkupljivati junad 1. lipnja ove godine. Mi do tada čekati ne možemo, govori farmer iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić. Ipak, bolje ikad nego nikad, slažu se mnogi. Optimistični su zbog odobrenja prijevoza mesa preko Europske unije.

Ustrajao je u tome Savez poljoprivrednih proizvođača u RS-u. Radilo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na tome da se napravi dogovor. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača, ističe da postoji kontingent odobren prema Turskoj u količini od oko 5 tisuća tona. Za 2017. se pregovara da to bude 12 tisuća tona, a u Savezu vjeruju da bi to moglo biti odobreno.

Nastavak borbe

Farmeri traže da im se omogući i izvoz mesa na tržište EU-a, a prema riječima ministra Mirka Šarovića, i Ministarstvo i same farmere očekuje još borbi kako bi se u tome uspjelo, ali vlada optimizam. - Ove godine očekujemo ispunjenje uvjeta i na tome intenzivno radimo, da dostignemo standarde i osiguramo dolazak inspekcije iz Dublina za odobrenje izvoza pilećeg mesa. Mislim da smo na samom pragu i uvjeren sam da ćemo u ovoj godini ispuniti te uvjete. A za crveno meso vjerojatno kada riješimo pitanje statusa bolesti koje se odnose na to meso”, rekao je za ATV ministar Mirko Šarović. Farmeri pak naglašavaju kako je najbolja opcija za građane da domaće meso ostaje u BiH i da ga oni kupuju jer onda provjereno znaju što jedu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije