INTERVJU: Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a

Nakon stabiliziranja i konsolidiranja javnih financija, krećemo s razvojnim projektima

herceg
23.09.2016.
u 07:00

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u intervjuu za “Večernji list” govori o godini dana rada Vlade, projektima, europskim fondovima i svemu ostalom što je obilježilo prvih dvanaest mjeseci rada ovog sastava Vlade HNŽ-a. Herceg se osvrnuo i na političke prilike u ovoj županiji, kao i ponovno neodržavanje izbora u gradu Mostaru.

Na današnji dan obilježavate prvu godišnjicu imenovanja Vlade HNŽ-a kojoj ste na čelu. Što je obilježilo rad Vlade u protekloj godini dana?

- Skloniji sam gledanju naprijed, ali ponekad se, naravno, treba osvrnuti i na ono što je prošlo, napose ako je bilo dobro… A za Vladu kojoj sam na čelu protekla je godina bila ne samo puna izazova nego i iznimno uspješna, što je rezultat kako kvalitetnog rada tako i odlične suradnje Vlade i Skupštine. U velikoj smo mjeri ispunili zadaće koje smo zajednički identificirali kao prioritetne. Uspjeli smo prvi put od utemeljenja Županije donijeti proračun u tekućoj za sljedeću godinu, i to bez planiranoga deficita, a sve je izglednije da bi ova godina mogla biti presedan i po proračunskom suficitu. Uz realno i odgovorno planiranje, štednju i racionaliziranje potrošnje, ali i jačanjem prihodovne strane proračuna, mi danas imamo situaciju da redovito servisiramo sve svoje obveze. Između ostaloga, svim proračunskim korisnicima plaće se uglavnom isplaćuju do desetog, a transferi i ostala plaćanja su do petnaestog u mjesecu. Ova Vlada, za razliku od prethodnih, ne “gura pod tepih” ni tisuće tužbi proračunskih korisnika zbog kršenja odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, kao ni veliki višemilijunski dug po već pravomoćnim sudskim presudama. U cilju izbjegavanja daljnjih troškova, proračunskim smo korisnicima stavili na stol i sporazum o izvansudskoj nagodbi, čime želimo na prihvatljiv način riješiti i taj golemi naslijeđeni problem. Navedeno, ali i još mnogo toga u oblasti financijskog stabiliziranja i konsolidiranja, preduvjet je za pokretanje razvojnih projekata koji su ipak u žarištu zanimanja ove Vlade. Zato smo od početka mandata usmjereni i na donošenje strateških dokumenata, u prvom redu, prve multidisciplinarne i multisektorske krovne strategije razvitka HNŽ-a, na kojoj se intenzivno radi i koja će do kraja godine biti izrađena, ali i prostornog plana, čija je izrada u završnoj fazi, bez kojeg je, također, nemoguće razgovarati o ozbiljnim razvojnim investicijama. Koliko je ozbiljan naš pristup tim dokumentima pokazuje i činjenica kako ćemo prvu godišnjicu rada obilježiti sjednicom Vlade u Jablanici na kojoj ćemo kao jedinu točku razmatrati upravo nacrt strategije razvitka naše županije.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?