ZHŽ

Nakon smanjenja plaća za 8, Vlada prosvjetarima nudi povećanje od 5 posto

'skola'
Foto: ''
14.02.2014.
u 09:50

- Djelatnicima koji imaju manji koeficijent, dobitak od pet posto bio bi manji od gubitka na toplom obroku i regresu, tako da njima takav sporazum neće biti prihvatljiv - kažu sindikati

Odnosi školskih sindikata i Vlade Zapadnohercegovačke županije su odavno u slijepoj ulici.

Može se reći da to traje već više od godinu dana, točnije od prošlogodišnjeg štrajka koji je svojom presudom prekinuo Općinski sud u Širokom Brijegu ocijenivši ga nelegalnim.

Nakon toga Vlada je smanjila plaće prosvjetarima osam posto, nisu isplaćivane ni neke druge obveze i naknade koje predviđa kolektivni ugovor, uslijedile su sudske tužbe djelatnika, Sud je neke presudio u njihovu korist, druge su još u tijeku.

Riječ je potraživanjima za 2011. i 2012. godinu.

Unatoč tome, u međuvremenu je održano nekoliko sastanaka predstavnika sindikata i županijske Vlade, međutim, bili su neuspješni, nije postignut novi privremeni sporazum, a ne poštuje se postojeći kolektivni ugovor.

Novi prijedlog

Ovih dana Vlada je uputila sindikatima novi prijedlog privremenog sporazuma. Sastoji se iz dva dijela, prvi dio se odnosi na dugovanja iz 2013. godine, a u drugom dijelu uređuje se stanje i obveze u 2014. godini.

Iz 2013. godine prosvjetarima se duguje regres, jednokratna pomoć, razlika toplog obroka, otpremnine čija je visina sporna, jubilarne nagrade, honorari, rodiljske naknade i Vlada županije Zapadnohercegovačke predlaže vremenske rokove kada bi se dugovi isplatili.

Za ovu godinu predlaže da se osnovica plaće poveća pet posto, a da se topli obrok sa sadašnjih 9 konvertibilnih maraka smanji na 8 konvertibilnih maraka, da regres bude 400 maraka i da se isplaćuju druga potraživanja koja se nisu isplaćivala u prošloj godini.

- Djelatnicima koji imaju manji koeficijent, dobitak od pet posto bio bi manji od gubitka na toplom obroku i regresu, tako da njima takav sporazum neće biti prihvatljiv. Vlada Zapadnohercegovačke županije to zove povećanje plaće, ali mi bismo i nakon toga bili u minusu u odnosu na onih osam posto koliko su nam nezakonito prošle godine uzeli.

Uskladiti plaće

Umjesto da plaću usklade s troškovima života, tj. da je u odnosu na 2011. i 2012. godinu povećaju za šest posto, oni su je smanjili osam posto. Plaća u našoj prosvjeti nije rasla sedam godina, a troškovi života jesu. Sve u svemu, ovo je prelijevanje iz jednog džepa u drugi, ali ipak konačnu odluku će donijeti članstvo u podružnicima i mi ćemo s njihovim stavovima ići na pregovore, kaže Vesna Ćorluka, predsjednica Sindikata osnovnih škola.

Ovo je četvrti prijedlog sporazuma koji je ponudila Vlada, dosadašnja tri školskim sindikatima su bila neprihvatljiva. Ima još prijepora: skraćivanje nastave u prvom razredu devetogodišnje škole, neuplaćivanje doprinosa za 2012. i 2013. godinu i tri mjeseca u 2011. godini...

U idućem tjednu dvije strane bi ponovno trebale sjesti za stol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?