Ekstremni uvjeti

Nakon poplava prijete klizišta i nove velike oborine

17.03.2018.
u 09:00

Nakon obilnih snježnih oborina te nakon toga poplava, pogotovo u Bihaću i Cazinu gdje su zabilježene velike štete, počela su se javljati i klizišta kao posljedica ekstremnih uvjeta u proteklom vremenu. U Bihaću, u kojem je u proteklom razdoblju bilo daleko najteža situacija, gdje je prijavljeno 408 šteta, donesena je odluka da se proglasi stanje elementarne nepogode. Toj odluci su pridonijele i najave FHMZ, koji prognozira nove veće oborine za vikend.

Prijete klizišta

Prema riječima Saida Mujića, šefa Civilne zaštite Cazina, jedna elementarna nepogoda za sobom donosi drugu, ili više njih, pa tako građanima nakon obilnih snježnih oborina, a potom i poplava, ovaj put prijete klizišta. Neka su već prijavljena.

- U posljednja dva dana imamo tri prijave novih klizišta i reaktiviranje jednog starog klizišta. Na jednom od tih klizišta imamo ugrožena dva stambena objekta, a ugroženi su u toj mjeri da smo preporučili ukućanima da pronađu alternativno rješenje za smještaj dok se vidi kako rješavati taj problem - rekao je Mujić. Osim Cazina, i na području mjesne zajednice Jasikovac, na teritoriju općine Teočak, proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog klizišta - potvrdio je Feni pomoćnik načelnika općine Teočak za gospodarstvo, financije, prostorno uređenje i civilnu zaštitu Amir Šabačkić. Prema riječima Šabačkića, ugroženo je 16 kuća i nekoliko pomoćnih objekata, stručnjaci su bili terenu, rade se bušotine kako bi se utvrdilo stanje. I na glavnom toku rijeke Neretve očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Očekivani vrh vodenog vala očekuje se sa 17. na 18. ožujka, a trenutačni protok vode kroz hidroelektrane Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Mostara, priopćeno je iz Grada Mostara.

Što nas očekuje?

Danas, očekivana količina oborina na jugozapadu BiH bit će od 20 do 50, na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine lokalno od 60 do 80 litara po četvornom metru, a u ostatku zemlje od 2 do 10, na istoku Bosne od 15 do 25 litara. Jutarnje temperature biti će od 4 do 10, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 12 do 18 stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?