Cvijanović:

Nakon odluke u Britaniji uslijedit će više lančanih reakcija

Željka Cvijanović
24.06.2016.
u 16:45

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će odluka Velike Britanije o izlasku iz EU sigurno izazvati lančanu reakciju na različite načine.

Sada će, kaže, neke države članice EU možda poželjeti da i one organizuju referendum i izađu iz EU.

Drugo pitanje je, kaže, šta se dešava na nacionalnom terenu u nekim državama koje su složenog karaktera, prenosi Fena.

- Evo jedna od njih je Velika Britanija koja je odlučila da izađe iz EU i pitanje je šta će se sada dešavati sa njenim konstitutivnim dijelovima. Vidimo da ima problem u Škotskoj, koja je za ostanak u EU zato što je prethodno glasala protiv izlaska iz Velike Britanije jer se plašila da će time izgubiti status u EU – istakla je Cvijanović. 

Po njenim riječima, treći problem za sve zemlje koje pretenduju da se nađu u članstvu EU jeste da je približavanje ili priključenje EU sada zaista na nekom dugom čekanju, jer će Europi biti potrebno nekoliko godina da se i sama konsoliduje i da izvrši reforme koje je inače trebalo da izvrši prije nekoliko godina da se ne bi dešavale ovakve stvari. 

Cvijanović je u izjavi novinarima rekla da je tu cijeli niz problema koji se sada otvara, dodavši da je EU jedna birokratizovana struktura, napomenuvši da je teško donositi odluke o članstvu koje ima 28 država. 

- Njima sada predstoji vrijeme reorganizacije institucija, reformiranje, mijenjaju se određena pravila i propisi, pravit će se vjerovatno relaksiranija struktura u odnosu na ovu kakva je sada, dodala je.

Predviđa i da će se Europa sada polako vraćati svom povjesti kada je to bila jedna jaka ekonomska zajednica.

- Gledano dugoročno, mislim, da će sigurno ostati namjera svih zemalja zapadnog Balkana da se kreću ka EU i vjerujem da će ona biti reformirana i praktično biti siguran kišobran za sve koji budu htjela unutar nje da žive, posluju, putuju i osiguraju slobodan protok robe, ljudi, kapatala - ocijenila je predsjednica Vlade RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije