Vremenski ekstremi

Nakon hladnoće i tuče, slijedi jači toplinski udar

Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Željko Andrijanić
27.07.2017.
u 11:00

Tuču, koja je poharala dijelove Hercegovine, ne pamte ni najstariji mještani, a najveće iznenađenje bilo je dulje trajanje, tako da je u 15-ak minuta uspjela zabijeliti ulice, ali i uništiti usjeve, piše Večernji list BiH. Tako su štete prekjučer zbrajali u Tomislavgradu, Grudama, Trebinju i drugim mjestima zapadne i istočne Hercegovine. Vrijeme se počelo stabilizirati, a s profesorom zemljopisa, neovisnim meteorologom Zoranom Zadrom razgovarali smo o tome koliko će trajati i što možemo očekivati u budućnosti. Zadro je i posljednji put najavio mogućnost ekstremnije destabilizacije vremena tijekom ljeta, a to se i dogodilo u čitavoj regiji tijekom nedjelje, ponedjeljka i utorka.

Olujno nevrijeme
Ovih smo dana bili svjedoci velike vrućine i sparine, a pri dolasku svježijeg i nestabilnog zraka nad zagrijanu i vlažnu podlogu iznad nas u sklopu frontalnog sustava došlo je do stvaranja kumulonimbusnih olujnih grmljavinskih oblaka lokalnog karaktera. - Pri takvim situacijama, uz jaku grmljavinu, obilnu kišu, prolazno jak vjetar, moguća je i jaka tuča. Upravo to dogodilo se i u području Hercegovine. Istina, tuča jest kod nas rjeđa pojava za razliku od Bosne, Srbije i kopna Hrvatske, međutim, zna se dogoditi i u Hercegovini. Vremenskih ekstrema tijekom bliže i dalje povijesti uvijek je bilo. Međutim, ono što sam od prije nekoliko godina govorio, sad opet mogu potvrditi, velike oscilacije vremena i novi ekstremi ponovno će nas pogađati. Ovdje je riječ o velikom osciliranju toplo - hladno, dakle velikim temperaturnim obratima u kratkom razdoblju. Zatim, ne smiju iznenaditi hladnoće, snjegovi, obilne kiše, izražene grmljavinske oluje, olujni vjetrovi u hladnije doba godine. Tu su i vrućine i suše, ali će one biti u manjoj mjeri izražene u odnosu na prethodno što sam spomenuo - govori Zadro. Ekstreme možemo očekivati i iduće godine. - Prema dugoročnim atmosferskim studijama koje imam, s obzirom na to da nakon globalnoga zagrijavanja pod djelovanjem Sunca postupno “klizimo” prema globalnom hlađenju, razdoblje s čestim ekstremima bilo bi najintenzivnije između 2019. i 2050. godine, što ne znači da neće biti vremenskih ekstrema i u 2018. te ih i očekujem - kaže. Ističe da se ovogodišnje ljeto ponovno vraća u velikom stilu.

Novi toplinski udar
- Svakako, ponovno treba upozoriti na novi toplinski udar, možda i najjači od prethodnih koji su nas pogodili ovoga ljeta. To se odnosi ponajprije na razdoblje između 29. srpnja i 7. kolovoza. Ponovno se temperatura može popeti na 40 stupnjeva, ponegdje i prijeći tu vrijednost. Postoji mogućnost da ovo bude jedan od jačih valova vrućine u posljednjih pet do deset godina. Ipak, sve to događalo se i prije, a uz to, ljeto je i svi koji mogu uzeti godišnji odmor, svakako ga mogu i sada iskoristiti - završava Zadro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije