tijekom sljedećeg tjedna

Nakon američkih bombardera, BiH će nadlijetati i turski zrakoplovi

turski vojni avioni
Tursko ministarstvo obrane
14.07.2023.
u 19:54

Ministarstvo obrane BiH obavještava građane da će se tijekom sljedećeg tjedna nad BiH obaviti promatrački let po ugovoru o otvorenom nebu

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom prometa i veza BiH te Međunarodnom zračnom lukom Sarajevo, ugostiti promatrački tim oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će u razdoblju od 17. do 21. srpnja 2023. godine obaviti svoj promatrački let nad teritorijem BiH, piše Večernji list BiH.

Ova aktivnost predstavlja realizaciju obveza međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo", čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, te obavještavamo građane BiH kako je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka.

Prelet će biti obavljen nenaoružanim zrakoplovom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz sudjelovanje pratećeg tima Oružanih snaga BiH.

Ugovor "Otvoreno nebo" je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljanje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijelog teritorija zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno sudjeluje u aktivnostima ugovora od 2003. godine. Ugovor o otvorenom nebu s aneksima, za koji je suglasnost dala Parlamentarna skupština BiH 21. svibnja 2003., ratificiralo je Predsjedništvo BiH 28. svibnja 2003. godine.

Podsjetimo, krajem svibnja dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletjela su zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak prijateljstva i potpore SAD-a Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan BiH. Tom prilikom veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je prelijetanje američkih strateških bombardera kao još jedan primjer suradnje između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a te napomenuo kako su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje su sudjelovali u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OS BiH.

- Ovo je primjer suradnje po načelu "vojska vojsci", uz posvećenost miru. Kada kažemo da je SAD iskreni prijatelj BiH i da će tako ostati, to zaista i mislimo - kazao je tada Murphy.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije