Premijer liga odbojkašica BiH

Nakon 15 sezona promjena na vrhu, prekinuta vladavina Bimal Jedinstva, Gacko jesenski prvak

26.01.2023.
u 07:59

Polako, ali sigurno uspinje se ženska odbojka u Bosni i Hercegovini. Nakon zapaženih nastupa u prošlih nekoliko godina, ženska odbojkaška reprezentacija BiH u 22. izboru Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH proglašena je najboljom za 2022. godinu. Do promjena je došlo i u ligaškom dijelu natjecanja, pa su tako odbojkašice Gacka, nakon vladavine Bimal Jedinstva, punih 15 sezona, jesenske prvakinje, piše Večernji list BiH.

Istina, u sezoni 2019./2020. Gacko je bilo također jesenski prvak, međutim, tada su Jedinstvo i BL Volley igrali regionalnu ligu, što je Hercegovkama pogodovalo. Zanimljivo, Gačanke su jesenski naslov osvojile gostujućom pobjedom upravo protiv Jedinstva od 3:1, u zadnjem, 12. kolu.

Simbolična težina

Jedan bod viška - 31, u odnosni na po 30, koliko imaju Bimal Jedinstvo na drugom i Banja Luka Volley na 3. mjestu, više ima simboličnu nego rezultatsku težinu. Treba reći da su u ŽOK Gacko dulji niz godina pokušavali prekinuti dominaciju Jedinstva, uz ostalo, dovođene su igračice s Kube i iz drugih egzotičnih zemalja, međutim, nije išlo. Uoči ove sezone primijenili su recept münchenskog Bayerna koji prakticira glavnom konkurentu Borussiji iz Dortmunda, kad postane "vruće" u borbi za naslov, uzeti najbolje igrače. Gačani su uoči tekuće sezone iz Brčkog kući vratili Anu Gajić, ponajbolju igračicu bh. Premijer lige, a da bi glavnog suparnika dodatno oslabili, uzeli su i nadarenu Ivanu Radović. S te dvije igračice ispravno su računali u Gacku, osim što će se pojačati, oslabit će glavnog konkurenta. Uglavnom, taj potez pokazao se učinkovitim. Međutim, do kraja ima još mnogo utakmica, trećina ligaškog dijela te doigravanje, pa se slika u odnosu na sadašnju može izmijeniti. Uz odlazak standardnih igračica prve postave, "vječite prvakinje" Bimal Jedinstvo uoči sezone ostale su i bez prvog trenera Smaila Perezanovića koji se nakon sedam uspješnih sezona uputio u pečalbu. Dojam je da će "brčanskim princezama" trebati vremena da se rekuperiraju i nastave tamo gdje su stale. Vodećem dvojcu opasno prijeti BL Volley, međutim, protekle sezone pokazale su da Banjolučanke nemaju daha do kraja istrčati utrku za neki od trofeja - kup i(li) prvenstvo. Već četiri, pet sezona dobro krenu, ali u ključnim trenucima, bar do sada, gubile su ritam.

Igman ugodno iznenadio

Najugodnijim iznenađenjem prvog dijela sezone može se smatrati ilidžanski Igman, koji je u prvenstvo ušao domaćim porazom 2:3 od Mostara. Ostao je dojam da je za Ilidžanke taj poraz bio poticajan u odnosu na Mostarke, koje protekle jeseni nisu blistale. Dovođenjem libera Tamare Stojanović, koja je uz matičnu Slaviju nastupala i za Mostar, pokazana je ozbiljnost u vođenju kluba, što bi na duže staze moglo polučiti još bolje rezultate. Igmanu je za vratom Goražde, čije je "kretanje" teško predvidjeti. Spremne su i najjačima uzeti po koji set, ali i gubiti od slabijih. Više se očekivalo od Slobode i Mostara. Tuzlanke su šeste sa 16, dok je Mostar sedmi s 14 bodova. Sigurno da u taboru Sokica nisu zadovoljni jesenas postignutim, međutim, nastavak prvenstva prilika je za popravni. S nekoliko dobrih igara u završnici povratnice u elitni rang ekipa nekad moćne Kule Gradačac na šest bodova odvojila se od davljenika Jahorine i Borca. S obzirom na to da tri vodeće ekipe dijeli samo bod za prvi dio prvenstva odbojkašica, može se reći da je bio zanimljiviji nego niz proteklih sezona, međutim, s konačnim sudovima ipak treba pričekati. Prvenstvo odbojkašica nastavlja se 27./28. siječnja. Pred Mostarom je teško gostovanje i utakmica protiv Jedinstva u Brčkom. Ostali parovi: Gacko - Kula Gradačac, Goražde - BL Volley, Sloboda - Igman i u derbiju začelja Jahorina - Borac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije