lokalni izbori

Nakon 12 godina, građani Mostara izlaze na izbore, biračka mjesta otvorena

Foto: N1
1/6
20.12.2020.
u 07:23

Danas se u Mostaru održavaju izbori nakon 12 godina, a birači će izabrati Gradsko vijeće grada Mostara.

 

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a lokalni izbori 2020.godine održavaju se i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasanje će trajati do 19 sati,

Prvi glasači već su obavili svoju dužnost, donosi N1. 

Glasat će se na 150 redovnih biračkih mjesta u Mostaru, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Na prvim lokalnim izborima u Gradu na Neretvi nakon 12 godina, 100.864 građana s pravom glasa bira 35 gradskih vijećnika.

Za mjesto u Gradskom vijeću natječe se 368 kandidata iz 32 politička subjekta (23 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).

Za razliku od većine ostalih gradova u Bosni i Hercegovini u Mostaru se gradonačelnik ne bira izravno, nego će ga birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. 
Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika. U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova gradonačelnik će postati mlađi kandidat, prenosi N1. 

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?