Pokazali podaci FZZS-a

Najviše bh. građana odselilo se u Hrvatsku, Njemačku i Austriju

04.11.2017.
u 11:00

U prostorijama Federalnog zavoda za statistiku jučer je održana press konferencija, na kojoj su prezentirani aktualni podaci iz dvije statističke oblasti. Oblasti koje su predstavljene na ovoj konferenciji su Demografska kretanja u FBiH, što obuhvaća prirodno kretanje i migracije stanovništva i Rezultate istraživanja u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Velik broj odjava

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je na jučerašnjoj konferenciji da se, prema raspoloživim podacima o broju registriranih odlazaka iz Federacije BiH u inozemstvo, za posljednje četiri godine, od 2013. do 2016. godine odjavilo 10.041 osoba. Riječ je o građanima koji su se odjavili u Federaciji BiH i prijavili u nekoj drugoj zemlji. Najveći broj bosanskohercegovačkih državljana prošle godine je otišao u Republiku Hrvatsku, i to 739, zatim u Njemačku 712 te Austriju 551. Atraktivne su bile i Slovenija u koju su otišla 292 bh. državljanina, Srbija 181, Crna Gora 40, Nizozemska 29, Norveška 11, dok su manje privlačne bile Makedonija gdje se prijavio jedan bh. državljanin, Belgija četiri, Danska i Francuska po dva, ostale zemlje Europske unije dva, Kanada i Sjedinjene Američke Države po jedan te azijske zemlje dva.

Najviše ljudi prošle godine otišlo je iz Unsko-sanske županije – 583. Podaci Federalnog zavoda za statistiku govore da je iz Posavske županije otišlo 65 ljudi, iz Tuzlanske županije 520, iz Zeničko-dobojske 228, iz Bosansko-podrinjske 17, iz Srednjobosanske 216, iz Hercegovačko-neretvanske 254, iz Zapadnohercegovačke 148, iz Sarajevske županije 428 te iz Hercegbosanske županije 111 osoba. Republiku Srpsku u prošloj godini napustilo je 1277, a Distrikt Brčko 172 osobe. Podaci su dobiveni na osnovi evidencija o promjeni prebivališta/boravišta građana koja se vodi u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA, a pokazuju da je najveći broj odjava u tom razdoblju zabilježen u 2014. godini, točnije 2849 odjava. Prezentiran je i podatak da je, kao rezultat kretanja prirodne i mehaničke komponente, prisutan konstantan pad broja stanovnika od 2013. godine do danas.

Broj stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine 2013. godine, stanje sredina godine, je 2,219.131, a u 2017. godini 2,201.193 stanovnika. U ovoj godini provedene su dvije ankete iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti i kućanstva.

Negativan i prirodni priraštaj

Istraživanje koje je proveo Federalni zavod za statistiku pokazalo je da 98,3 posto poslovnih subjekata svakodnevno koristi računala, te da 97,6 posto poslovnih subjekata ima pristup internetu. Rezultati istraživanja pokazuju i to da 67,8 posto kućanstava posjeduje internet priključak. U Federaciji Bosne i Hercegovine prisutan je, od 2013. godine, negativan prirodni prirast, što znači da je veći broj umrlih osoba od broja živorođenih.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?