nema dostave hrane

Najugroženiji Brotnjaci, njih 18, željni toplog obroka

28.02.2019.
u 13:20

Prema podacima Centra za socijalni rad Čitluk, trenutačno na području čitlučke općine stalnu socijalnu pomoć u iznosi od 100 KM svakog mjeseca prima 14 socijalno najugroženijih obitelji s jednim članom te dvije dvočlane obitelji koje nemaju nikakvih drugih sredstava za život.

Na popisu je i 97 socijalno ugroženih osoba iz Brotnja koje primaju jednokratne (povremene) novčane pomoći te još 362 neratne invalidne osobe. Dječji dodatak prima čak 477 djece, od čega njih 54 bez jednog ili oba roditelja, a 12 invalidne djece prima uvećani dodatak od 35 KM, a ostali po 25 KM mjesečno. Još 2010. Crveni križ općine Čitluk i MZ aktivno su se uključili u akciju pružanja pomoći socijalno najugroženijim kategorijama. Te je godine više od 100 Brotnjaka dobivalo humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući, higijenskim i ostalim potrepštinama.

Krajem te godine CK općine Čitluk, s predstavnicima mjesnih zajednica, odlučio je uspostaviti javnu dostavnu pučku kuhinju za stare, bolesne i nemoćne jer ih je u Brotnju tada živjelo 51. Upravo kao 18 sadašnjih najugroženijih osoba, to su uglavnom bile starije, bolesne, nemoćne i za rad potpuno nesposobne osobe bez osnovnih uvjete za život, a čije su socijalne prilike i materijalno stanje izuzetno teški i uglavnom su bili bez rodbine i skrbnika. Projekt je realiziran u ožujku 2011. godine. Tada se u kuhinjama četiriju restorana i u hotelu dva puta tjedno pripremala i 51 korisniku dostavljala po dva obilnija topla obroka.

Projekt se provodio pod nazivom “Oni to trebaju, a ti im daruješ”. Temeljni cilj bio mu je dostavu hrane iz pučke kuhinje uvrstiti u općinski i županijski proračun te tako osigurati stalne i stabilne buduće izvore financiranja. No, dostava hrane nemoćnima trajala je tek nekoliko mjesec jer je taj projekt brzo zaustavljen i zaboravljen iz razloga što je ponestalo sponzora. Danas se, tako, za 18 najugroženijih Brotnjaka ne može uspostaviti stalna dostava hrane koja im život znači. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije