Časna sestra umjetnica

Najugodnije se osjećam kad radim jaslice, tu je početak života

Časna sestra Samuela Premužić
PIXSELL
11.12.2022.
u 08:47

Priroda, pogotovo flora, trajna je inspiracija časne sestre Samuele Premužić (72) koja od komušine, komada drveta, grančica ili mahovine stvara pravu umjetnost. Većina djela prikazuju događaje iz evanđelja, poznate biblijske slike i motive. Samuelino stvaralaštvo i rad odišu ljubavlju prema Bogu, čovjeku i prirodi.

Kako sama kaže, svega toga ne bi bilo bez njezinih prijatelja koji joj pomažu. Jedni pronađu panjeve, drugi komušinu, treći kamenčiće. Nešto i sama pronađe u šumi i onda od svega toga nastaju krasna umjetnička djela.

- Upotrebljavam sve što pronađem u prirodi. Sve što priroda odbaci, meni dobro dođe jer ne moram kupiti, a mogu dijeliti - kaže sestra Samuela.

Od najranije mladosti Samuela je učila o radu i uzgoju različitih plodina i ukrasnog cvjetnog bilja u obiteljskom vrtu. Stjecala je raznovrsna umijeća ručnog rada i spontano razvijala vlastite likovno-oblikovne predmete. Sama je izrađivala lutke od starog istrošenog tekstila. Iako je lepeza njezina rada široka, u fokusu su joj božićne jaslice. Prve jaslice izradila je prije pola stoljeća, a s godinama stekla je status ugledne umjetnice u njihovu kreiranju. Do danas je izradila više od tisuću komada, a među najljepšima su one u Mariji Bistrici te u predsjedničkom uredu na Pantovčaku.

Izložba njezinih djela "Jaslice i otajstva krunice" ovih je dana prigodno otvorena u sklopu adventskog programa u Pleternici.

- Ni sama ne znam koja mi je ovo izložba ni koliko sam jaslica u životu napravila. Jaslice su zapravo moj najbolji dio, odnosno najugodnije se osjećam kada radim jaslice. Tu je početak života, tu nam se otvaraju vrata raja, tu nam dolazi Krist. Premda je Uskrs jači, za mene je Božić nezamjenjiv blagdan - ističe 72-godišnja Zagrepčanka rođena u Velimirovcu kraj Našica.

Kao djetetu iz brojne obitelji, Samueli je majka usadila ljubav prema radu, a ubrzo se pokazalo da ima i umjetničkog dara. Njezin je životni moto "moli se i radi" jer smatra da posao kojim se ona bavi ne može raditi netko tko nije u molitvi.

Osjeća da je to Božji dar koji treba iskoristiti.

- Kada me netko pita kako sam to smislila ili odakle mi ideja da se time bavim, odgovorim mu da ja samo radim, a sve drugo prepuštam Bogu.

Svoje znanje na radionicama nesebično prenosi na druge.

Uzor je i potpora mnogima koji se bave umjetničkim oblikovanjem prirodnih materijala.

- Ništa od ovoga što tu vidite više nije moje jer sam sve svoje radove darovala. Zato mi u takvim prigodama često prigovore da svoje poklone stalno uzimam natrag, a zapravo to nije tako - smije se Samuela, čije radove organizatori izložbi moraju posuđivati od onih kojima su poklonjeni.

Od Vatikana do Londona

Velik broj izložbi, uglavnom skupnih, ostvarila je aktivnim članstvom u Udruzi prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Njezina djela izlagana su diljem Hrvatske, ali i u brojnim europskim gradovima poput Verone, Hamburga, Ljubljane, Sofije, Londona, Bratislave i drugih. Veliko umijeće sestre Samuele istaknuto je na prestižnoj jasličarskoj smotri "Stotinu jaslica" u Rimu, a posebno mjesto zauzeo je Betlehem "Anđeoska štalica", izložen u Vatikanu, u dvorani Pavla VI.

Unatoč brojnim obvezama, uspjela je odgovoriti želji organizatora o otvaranju izložbe njezinih radova u Pleternici. Razveselilo ju je što je otvaranje zakazano u adventsko vrijeme i u blizini njezine rodne kuće u Slavoniji.

- Advent je razdoblje koje u ljudima budi osjećaje topline i iščekivanja, razdoblje u kojem sve doživljavamo kroz pjesmu. Sve vas podsjeća na lepršanje i letenje. Voljela bih da svatko u svom srcu stvori Božić - poručila je sestra Samuela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?