SASTAVAK KOJI JE DIRNUO REGIJU:

Najteže mi je gledati obitelj kako se muči, a ja ne mogu pomoći

SASTAVAK KOJI JE DIRNUO REGIJU
31.10.2016.
u 10:30

Pismeni zadatak učenika iz Srbije na temu ‘Stojim po strani i promatram’ preko društvenih mreža su javnosti prenijeli mnogi, prenosi Net.hr

“Ponekad mi dođe da naglas zaplačem kad pogledam kakvo je stanje u našoj državi. Svakog dana se nadam da će jednom biti bolje. Budim se, sanjao sam još jedan u nizu neostvarenih snova. Sanjam kako je frižider pun namirnica koje nama osiguravaju život. Svi smo složni i na okupu. Majka i otac užurbano kreću na posao, vodeći računa da ne zakasne ni minutu”, napisao je Lazar u školskom sastavku, prenosi Blic.

“Trzam se iz tog sna i shvaćam da kasnim na doručak, a za doručak doslovno ništa. Otac nezaposlen sjedi u fotelji i sluša laži i bljuvotine takozvanih političara koji su kupili diplome. Svakoga dana pričaju nove laži koje ljudima ispiraju mozak”, nastavlja se sastavak.

“Brat, diplomirani fizioterapeut, konobari u nekom starom restoranu. Ljudi nemaju ni za kruh dok se oni bahate. Majka je jedina koja nas održava u životu, pravi je stup obitelji. Takva je država da s diplomom nekog fakulteta možeš samo obrisati prašinu. Uopće nema posla jer su sva radna mjesta popunjena preko veze, dovoljno je samo odnijeti novac i bocu nekog skupocjenog pića i već si od ponedeljka na radnom mjestu.

Djevojčice se ugledaju na sponzoruše i starlete, a dječaci na kriminalce. Sve je više i više nekulturnih i bezobraznih ljudi, naravno i neobrazovanih. Kada bih sutra pao na ulici, nitko ne bi prišao da mi pomogne, samo bi me preskočili. Obrazovne ustanove nalikuju na estradu, goli trbusi, kratke suknje, pirsinzi, samo im još mikrofon fali.

U mojoj kući ne može ni dan proći bez svađe ili rasprave. Posudimo da vratimo posuđeno i tako u nedogled.

A ja… ja stojim po strani i promatram.

Shvaćam da doslovno ne mogu ništa učiniti, nemoćan sam i mali. Nitko me ne želi saslušati…

Pored svega i dalje ostajem pozitivac, mladi buntovnik koji vjeruje u bolje sutra”, završio je Lazar.

Zabrinut zbog ocjene

Nakon pismene zadaće došao je kući zabrinut jer nije bio siguran da će dobiti dobru ocjenu, ali tog je dana jedino njegov sastavak ocjenjen s odličnim.

Lazarov stariji brat Nemanja (25) rad je potom objavio na Twitteru.

“Prvo sam tekst objavio kao status, a onda sam ga i poslikao. Nikada ranije njegov sastavak nije ostavio takav dojam na mene. Oduševio sam se i bilo mi je krivo da ostane u zadaćnici. Poželio sam da ga i svijet pročita”, rekao je Nemanja.

Sastavak je ubrzo postao viralan.

“Nisam mogao vjerovati koliko je puta podijeljen i koliko je pristiglo pozitivnih komentara”, ispričao je Lazar.

“Najteže mi je to što gledam obitelj kako se muči, a ja im ne mogu pomoći. Mojim prijateljima je sve omogućeno, putovanja, kupovine prije škole, ljetovanja. Moja obitelj se trudi da mi pruži koliko može. Kada sam sve te probleme stavio na papir, svi su bili oduševljeni i podržali su me”, kaže Lazar.

Zrelo razmišljanje

Dvadesetpetogodišnjak je objavio na Twitteru djelo svoga brata, nakon čega je sastavak postao viralan. Korisnici društvene mreže prenosili su u cijelosti zrelo razmišljanje srednjoškolca i tamnu stranu današnjice.

“Nisam mogao vjerovati koliko se dijeli i koliko je pristiglo pozitivnih komentara”, kaže Lazar.

Problemi o kojima je ovaj tinejdžer pisao tiču se ekonomske situacije, bijede i nezaposlenosti.

“Najteže mi je to što gledam obitelj kako se muči, a ja ne mogu da im pomognem. Mojim drugarima je sve omogućeno, ekskurzije, kupovine pred školu, letovanja. Moja obitelj se trudi pružiti mi koliko može. Kada sam sve te probleme stavio na papir, svi su bili oduševljeni i podržali su me”, kaže hrabri mladić koji je zadivio svet.

Njegova majka Slađana bila je iznenađena kad je sin došao iz škole i ispričao joj o čemu je pisao.

“Bilo nam je drago, ali se i bojim, jer ima raznih komentara. Mi se trudimo da se situacija u kojoj se nalazimo ne osjeća, ali dijete je očigledno vrlo ozbiljno shvatilo kako živimo. Šalili smo se sa njim govoreći da će sada netko možda doći provjeriti je li nam stvarno frižider prazan. Živimo kako živimo, tako je kako je”, rekla je Slađana, piše Blic.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?