posušje

Najstarija Božica Markota ima 103 godine

10.02.2017.
u 09:00

U posuškim selima se u ove zimske dane pomalo vraćaju u mislima, kako spominju, u stara dobra vremena.

Mnogo toga se promijenilo, što stariji ne doživljavaju baš sjajno, posebice stogodišnjaci. Upravo se o tome razgovaralo i u virskom i rakitskom kraju.

Rakićani su u svojoj bogatoj Monografiji zapisali brojne svoje starije i više od stotinu godina.

No, nedavna priča u Bosiljni potvrdila je kako je ipak manje onih koji su “pregazili” stotinu godina svoga života.

U Rakitnu još živi nekoliko starijih u Sutini koji žive još dobrim životom, a najstarija Božica je već ušla u 103. godinu i preselila se u Posušje. No, tu je bilo i onih sa stotinu i šest godina, a Iva Romić je doživjela 104 godine svoga života. U Posušju je zanimljiva i priča o Jerku Kovaču koji je živio i u Americi, a potom i u svom kraju te doživio 103 godine.

O njemu se priprema knjiga jer ima jako bogat život doma i u svijetu, a proglašen je najboljim i u nekim igrama. Čak je u 102. godini igrao golf na posuškoj Topali. Isto tako, Jozo Kovač doživio je stotinu i tri godine u svome Zavelimu. O njemu je snimljen dokumentarac Hrvatske radiotelevizije “Joškova tri stoljeća”. Često je spominjao zdravu hranu i domaća umjerena pića za dug život. Stariji se Posušani prisjećaju i dugih brakova u Hercegovini, pa tako i u posuškom kraju.

U Batinu i Podbiloj svalilo se 70 godina zajedničkog života, a u grudskim Drinovcima čak 73 godine s brojnim unucima i praunucima. Novo vrijeme i novi način života ipak mnogo toga mijenjaju, ali, eto, tvrde stariji u Hercegovini, svega ima više i bolje nego nekada, ali manje je dugovječnih nego u starim vremenima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije