doček najluđe noći

Najskuplje destinacije rasprodane, doček i na kredit

28.11.2018.
u 21:00

Rim, Pariz, Budimpešta, Prag, Istanbul, potom luksuzni Dubai ili krstarenje Nilom - samo su neka od odredišta gdje će bh. građani dočekati Novu godinu. Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, već su mnogi rezervirali aranžman za najluđu noć, a kako se bliži vrijeme novogodišnjih praznika, turističke agencije u BiH rade punom parom. Zanimanje za proslavu, prema informacijama iz agencija, veliko je, a ponude su raznovrsne, kao i cijene, piše Večernji list BiH. 

Bogata ponuda

U turističkoj agenciji Sol Azur kazali su da su za doček Nove godine svojim klijentima ponudili 19 destinacija. Najzanimljivije je to da je najveće zanimanje za najskuplju ponudu. “Ono što se pokazalo kao paradoksalno jest to da je najskuplje putovanje koje smo pripremili za Novu godinu, a riječ je o ponudi Valecia - Madrid - Barcelona, tri najveća španjolska grada, u avioaranžmanu, rasprodano. Leti se iz Sarajeva za Barcelonu, odakle se obilaze razne znamenitosti u kojima će putnici uživati osam dana. Ta ponuda rasprodana je u prvih deset dana od puštanja u prodaju”, kazao je za Source Adnan Baručija iz agencije Sol Azur. Cijene novogodišnjih aranžmana u ovoj agenciji kreću se od 300 do 1500 KM, koliko košta najskuplja i već rasprodana destinacija. Druge agencije ponudile su i znatno skuplje destinacije poput Dubaija, za koji je trebalo izdvojiti 2099 KM u hotelu s četiri zvjezdice, i to bez pristojbi za zračnu luku i vize, što je dodatnih 550 KM, koji je također već rasprodan. Krstarenje Nilom čak je i nešto skuplje. Najraznolikije aranžmane agencije su ponudile za Istanbul, pa su tu aranžmani s manjim ili većim brojem dana, različitim hotelima, a time i cijenama. Koliko je bh. građanima važno kako će ući u novu godinu, govori i podatak da su mnogi spremni i zadužiti se kako bi sebi priuštili nezaboravan doček. “Ne možemo točno reći o kojim je slojevima društva riječ. Ima ih od studenata do umirovljenika. Iznenadili biste se kad biste vidjeli koliko umirovljenika putuje izvan BiH. Sve više građana BiH na putovanja gleda kao na neki vid investicije i onda odvaja novac tijekom godine. Nisu rasprodane samo daleke destinacije, i na domaćim popularnim destinacijama već je problem rezervirati smještaj. “Već nekoliko dana pokušavam naći smještaj na Blidinju i sve što sam do sada nazvala, popunjeno je. Preostaje mi pokušati s nekim smještajem malo udaljenijim od ski-staze, a to mi baš i ne odgovara”, kazala je djevojka iz Mostara.

Jedni kući, drugi na poslu

Mladima je posebno do zabave, i to najradije izvan zemlje. Na pitanje hoće li provesti Novu u svom gradu, jedan mladi Sarajlija kazao je kako to ne planira. “Novu godinu najvjerojatnije neću provesti u Sarajevu. Još uvijek ne znam, ali najvjerojatnije negdje izvan BiH. Tipa Beč, Italija ili slično. A što se tiče moga društva, i oni imaju slične planove, uglavnom njih diktira imovinsko stanje”, kazao je. Prema njegovim tvrdnjama, bh. građani mogu izdvojiti novac za neki doček u inozemstvu. “Koliko god nam je teška situacija, mislim da se općenito previše jadamo. Mislim da to i nije toliko loše. Njegova sugrađanka kaže da je razmišljala za Novu godinu otputovati u Beograd s prijateljima. “Imam dosta opcija, no prošle godine sam slavila na Bjelašnici pa bih voljela ove godine nešto promijeniti. I ona se slaže sa svojim sugrađaninom oko mogućnosti bh. građana da sebi priušte putovanje. “Kad se želi skupiti novac za nešto, skupi se. Za mnoge stvari koje želimo, nađemo način to sebi priuštiti”, ustvrdila je. Ima i onih koji će Novu godinu provesti na svom radnom mjestu.

“Radim za Novu godinu, tako da od dočeka ništa”, kaže medicinska sestra i dodaje da je nekoliko posljednjih novih godina dočekala na radnom mjestu.

Oni pogođeni teškim stanjem nemaju mnogo prostora za razmišljanje o tome gdje će dočekati Novu. “A gdje mogu drugdje nego kod kuće? Mirovine su toliko male da godinama ne razmišljamo o Novoj godini”, riječi su jednog bh. umirovljenika, a s njim se slažu deseci tisuća onih s najnižim mirovinama, ali i zaposleni čije su plaće znatno ispod prosjeka. “Prespavat ću tu večer, što drugo mogu? Samo mi je to preostalo, druge mogućnosti nemam”, kaže sredovječna nezaposlena gospođa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?