Socioekonomski pokazatelji

Najrazvijenija općina Centar Sarajevo, iza nje Čitluk, Ravno, pa Široki Brijeg

ččitluk
05.06.2017.
u 13:45

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolazi općina Čitluk i mala općina Ravno, piše Večernji list BiH.
Iako je po cijeni života najsuplja općina odnosno grad Široki Brijeg po razvijenosti u FBiH, rangiran je na petom mjestu, a ispred njega je Novo Sarajevo. Posušje je na sedmom, Žepče na osmom, a Grude na devetom mjestu po razvijenosti u Federaciji BiH, dok je Neum 10., a Mostar na 12. mjestu. Ljubuški je 19., Kiseljak 27., ali su u donjem začelju po razvijenosti uvrštene općine Tomislavgrad na 34., Čapljina 35., Livno 47. i Kupres 67. mjestu. Vitez je po razvijenosti na 17., Kreševo 32., Busovača 38., Novi Travnik na 45. mjestu.

Što je sve obrađeno

Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti. U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stupanj zaposlenosti, stupanj nezaposlenost prema stupnju stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stupnju stručnog obrazovanja, plaće, broj umirovljenika i iznos prosječne mirovine, vanjskotrgovinska razmjena Federacije BiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.
Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti. Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

Razvijenost županija

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) Dobretići (-15,0). Po razvijenosti županija nakon Sarajevske, Zapadanohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija su najrazvijenije u Federacije BiH. Županija Hercegbosanska je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, navodi se u podacima Zavoda.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kakokokolo
18:53 07.06.2017.

sve sjajno i bajno. Nema sta. Ova Hercegbosanska Zupanije se ne zove tako. Pravi naziv je Kanton 10, ali kao sto sve okrecete i lazete i sebe i druge tako i ovo raditi. Tako je Kanton 10 sebe lagao godinamaa i vjeruj te mi da je najgori upravo zbog nepostivanja zakona. Nece politicari da postuju zakon o imenu Kantona (u interesu naroda) ali onda istim tim politicarima dobro dodje da ne postuju nikakve zakone koji im se taj dan ne svide. Kad se narod pobuni, odgovor za jednostavan, pa vi od nas ocekujete da rusimo ovu drzavu a rusimo je nepostivanjem zakona. To sto smo par miliona sebi u dzep stavili je cijena sto vas slusamo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?