Korisnicima Federalnog zavoda MIO danas isplata uvećanih mirovina

Najniža mirovina u Federaciji BiH od ovoga mjeseca 410 maraka, a u RS-u 242,55 KM

05.05.2022.
u 14:03

Umirovljenici korisnici Federalnog zavoda MIO danas će dobiti prve uvećane mirovine. Kako su naveli iz Federalnog zavoda MIO, mirovine za travanj bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH. Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o redovitom usklađivanju, mirovine za travanj uvećane su za 7,3 posto te, prema navedenom, minimalna mirovina sada iznosi 410,08 konvertibilnih maraka, zajamčena 513,87, dok najviša ostaje 2174,48 konvertibilnih maraka. Prosječna samostalna mirovina za travanj iznosi 526,47 konvertibilnih maraka.

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, mirovine za travanj primit će ukupno 426.469 korisnika ovog zavoda. Uz uvećane travanjske mirovine, korisnici će primiti i razliku između isplaćene i uvećane mirovine za prva tri mjeseca ove godine. Podsjetimo, raniji iznos minimalne mirovine, koju prima više od 200.000 korisnika Federalnog zavoda MIO, bio je 382 konvertibilne marke te je ona porasla za 28 konvertibilnih maraka.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj s uračunatom razlikom za prva tri mjeseca i ostalim troškovima iznose oko 245 milijuna konvertibilnih maraka. Treba napomenuti kako ovo povećanje nije jedino koje umirovljenike korisnike ovog zavoda očekuje tijekom ove godine.

Prema ranijim najavama iz Vlade Federacije BiH, tijekom idućeg mjeseca moglo bi doći do izvanrednog rasta mirovina. Ranije se iz Vlade moglo čuti kako bi izvanredno povećanje moglo biti od 3,5 do 4 posto, što bi značilo da bi ukupni rast mirovina mogao iznositi od 10 do 11 posto. Inače, izvanredni rast mirovina omogućen je nedavnim usvajanjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Prema njemu, izvanredno usklađivanje mirovina može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto iako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Ova mogućnost ne obuhvaća najviše mirovine sve dok najniži iznos mirovine ne dosegne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene po zakonu. Veće mirovine od idućeg mjeseca očekuju i umirovljenike u Republici Srpskoj. Prema odluci Vlade RS-a, opći bod i mirovine izvanredno se usklađuju i povećavaju za 10 posto, i to od svibanjske mirovine koja se isplaćuje u lipnju. Za izvanredno povećanje mirovina Vlada će mjesečno osiguravati dodatnih 8,14 milijuna KM, odnosno 65,12 milijuna KM do kraja godine. Vlada RS-a također je za 10 posto povećala iznos najniže mirovine, i to već od ovoga mjeseca.

Najniža mirovina od 1. svibnja u tom entitetu za korisnike koji imaju do 15 godina mirovinskog staža iznosi 242,55 KM, za one s 15 godina mirovinskog staža i više, a manje od 20 godina - 291,08 KM te za korisnike s 20 godina mirovinskog staža i više, a manje od 30 godina - 339,60 KM. Korisnici koji imaju 30 godina mirovinskog staža i više, a manje od 40 godina od ovog mjeseca primat će mirovinu u iznosu od 388,15 KM, a oni koji imaju 40 godina mirovinskog staža i više - 485,19 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije