Siječanjske mirovine uvećane za 11,1 posto

Najniža mirovina ovaj mjesec 495 KM, zajamčena 590 KM

mirovine
01.02.2023.
u 13:36

Svi umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO FBiH, njih više od 430.000, već za koji dan dobit će uvećanu mirovinu. Prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, mirovine za siječanj koje će biti isplaćene početkom veljače bit će uvećane za 11,1%. - To je značajno povećanje - rekao je Novalić nakon što je Parlament usvojio proračun za 2023.

Rast cijena i inflacija

To znači da će korisnici najnižih mirovina u veljači, umjesto dosadašnjih 445,65 KM, dobiti 495 KM mirovine, više za 49 KM. Zajamčene mirovine će, umjesto dosadašnjih 531,86, biti 590,89 KM. Riječ je o akontativnom usklađivanju mirovina koje se, u skladu sa Zakonom o MIO, vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Mirovine uvećane na taj način isplaćuju se retroaktivno od siječnja. Zbog stalnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica te činjenice da umirovljenike najviše pogađa inflacija, Vlada FBiH je u prosincu 2022. predložila da se napravi iznimka i omogući akontativno povećanje od 11,1% od početka 2023., a ako u travnju taj postotak bude veći, napravit će se ponovno usklađivanje i razlika iznosa bit će retroaktivno isplaćena. Ovo je prvi put od kada je usvojen Zakon o MIO, koji propisuje redovito i izvanredno usklađivanje mirovina, da su se stekli uvjeti za rast najviših mirovina. - Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini. Najviše mirovine neće se usklađivati/povećavati sve dok najniži iznos ne dosegne 1/5 iznosa najviše mirovine - navedeno je u Zakonu o MIO. Ovim prvim usklađivanjem iznos najviše mirovine, koja je u FBiH 2174 KM, porast će za 241,3 KM te će biti 2415 KM. Ovo je četvrto povećanje u manje od godinu dana. U travnju i lipnju prošle godine mirovine su po Vladinim odlukama o redovitom i izvanrednom usklađivanju povećane 11%, a od isplate mirovina za studeni korisnicima najnižih mirovina uslijedilo je još jedno povećanje od 5%.

Umirovljenicima najteže

Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada je za umirovljenike u kolovozu 2022. osigurala isplatu jednokratne pomoći od 100 KM. Nažalost, rast mirovina prati još veći rast cijena, zbog čega je životni standard umirovljenika, unatoč povećanju mirovina, jako nizak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije