Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je današnja odluka o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, jedan od benefita primjene novog Zakona o MIO, te istaknuo da se nastavlja stabilizacija Federalnog zavoda MIO.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH, Novalić je kazao da je ekonomski rast, ostvaren u posljednje tri godine, među ostalim omogućio i stabilizaciju prilika u mirovinskom fondu.

- Imali smo deficit mirovinskog fonda od 229 milijuna KM koji je smanjen na 103 milijuna KM unatoč tome što je porastao broj ljudi u mirovinskom sustavu. Ekonomski rast i dobar zakon omogućili su da se postigne ovakav rezultat koji nije jednokratan – istaknuo je Novalić.  

Očekuje da će se nastaviti pozitivna kretanja i daljnje smanjivanje deficita Zavoda.

Cilj reforme mirovinsko-invalidskog osiguranja, kako je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, jeste da se financijski konsolidira Federalni zavod MIO, da mirovine budu blagovremene i da se vodi računa o poboljšanju statusa umirovljenika s najnižim mirovinama. 

Drljača je istaknuo da će sada najniža mirovina iznositi 348 KM, te da je trenutno oko 177.000 umirovljenika s najnižim mirovinama. 

- Mirovine se isplaćuju redovito s povećanjima, smanjen je deficit Federalnog zavoda MIO i došlo je do povećanja naplate doprinosa. Vlada i resorno ministarstvo nastavljaju s aktivnostima da bi se podržao i ojačao status umirovljenika pogotovo najugroženijih kategorija i u tom smislu je i današnja odluka Vlade – kazao je Drljača.

Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić je rekao da će umirovljenici uvećane najniže mirovine dobiti prilikom isplate 5. lipnja. 

- Pozitivni efekti novog Zakona o MIO se već vide, a vidjet će se još i bolje u narednom razdoblju - istaknuo je Krnjić.  

Kako je navedeno na pres-konferenciji, financijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Isplate mirovina su redovite i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.