ISTRAŽIVANJE

Najmanje alkohola na Balkanu piju građani BiH, Srbijanci najviše

alkohol, gin tonic, berlin, bar
Foto: DPA/PIXSELL
14.05.2014.
u 11:18

Europa prednjači u svijetu po konzumaciji alkohola u svim pokazateljima

Građani Srbije godišnje popiju više od 12,5 litara alkohola, što ih svrstava u balkanske rekordere, pokazalo je posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Regija u fokusu

Prema ovom istraživanju, najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH. Prema rezultatima spomenutog izvješća, Turska je europska zemlja čiji stanovnici u prosjeku konzumiraju najmanje alkohola i alkoholnih pića. Naime, prosječan stanovnik Turske stariji od 15 godina godišnje konzumira manje od 2,5 litara alkohola i alkoholnih pića. Nakon Turske, promatrano na europskoj razini, slijede BiH, Albanija, Makedonija, Malta i Italija gdje jedna osoba iznad 15 godina u prosjeku godišnje konzumira od 5 do 7,4 litara alkohola i alkoholnih pića. Istraživanje SZO je pokazalo da na prostoru Balkana u prosjeku najmanje piju građani BiH, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci. Odmah iza Srbijanaca su Hrvati koji godišnje popiju do 10 do 12,4 litara alkohola i alkoholnih pića. Prema navodima SZO-a, u BiH se najviše konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto). Osim ovih europskih zemalja, zemlje gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića su Srbija i Portugal. Nakon ovih europskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Belgije, Švicarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske.

Godišnji prosjeci

Promatrano na globalnoj razini, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i središnje Europe, kao i Rusija gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, navodi se u istraživanju SZO-a. Prosječan stanovnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) godišnje konzumira od 7,5 do 9,9 litara alkohola i alkoholnih pića, Kine od 5 do 7,4 litra, Indije od 2,5 do 4,9 litara, a prosječan stanovnik Kanade od 10 do 12,4 litara godišnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?