Požarišta aktivna i diljem BiH

Najkritičnije stanje na Čvrsnici, požare gase helikopteri OS BiH

19.07.2017.
u 07:00

Vatrena stihija guta sve pred sobom unatoč naporima vatrogasaca, vojske i dragovoljaca koji su se uhvatili u koštac s požarima. To je slika iz gotovo cijele regije, a najkritičnije je u Hrvatskoj, i to na potezu između Splita i Omiša, gdje se vodi presudna borba, te u Crnoj Gori, uglavnom u priobalju gdje su na udaru Budva, Bar, Ulcinj, Kotor te područje Tivata.

Krizna žarišta u BiH

Ništa bolje stanje nije ni u BiH gdje vatrogasne ekipe uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH pokušavaju lokalizirati više požara u nekoliko kriznih žarišta. Požar koji već nekoliko dana bukti na planini Čvrsnici na sjeveru Hercegovine zahvatio je crnogoričnu šumu, gdje su prisutni vatrogasni timovi zbog nepristupačnog terena tijekom jučerašnjeg dana ponovno zatražili angažiranje vojnih helikoptera, priopćeno je iz Civilne zaštite HNŽ-a. Požar je bio zahvatio gustu borovu i jelovu šumu te se velikom brzinom približavao platou Čvrsnice na lokaciji Sljemenjaci u blizini Risovca. Prema navodima Omera Nezirića, zapovjednika Civilne zaštite Jablanica, jučer je uočena i “veća koncentracija dima na višim kotama”. S obzirom na to da je riječ o nepristupačnom terenu, tijekom dana ponovno je zatražena intervencija vojnih helikoptera kako bi se zaustavilo širenje požara u tom dijelu Čvrsnice, gdje se nalaze kompleksi crnogorične šume i rijetkih vrsta munike. Na Čvrsnici je do sada već nekoliko puta u gašenju požarišta sudjelovao helikopter OS BiH. Požar se prije nekoliko dana bio približio i kućama koje su obranjene nadljudskim naporima gasitelja. Tijekom prethodna dva dana zabilježeno je još oko 26 požara, od čega čak 13 na području Mostara, sedam na području Čapljine, tri u općini Neum, dva oko Čitluka i jedan na području Stoca. U požarima su gorjeli trava, nisko raslinje, otpad i smeće, navodi se u priopćenju.

Vatrogasci stalno na terenu

- Na široj lokaciji Mostara gorjelo je u Raštanima, gdje je vatra zahvatila pragove željezničke pruge. Na terenu je bilo aktivno jedno vozilo i tri vatrogasca - kazali su iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar. - Na području općine Ljubinje u RS-u situacija je jučer bila najbolja u proteklih pet dana, a helikopter OS BiH vršio je nalete gašenja jučer ujutro od 7 sati - kazao je Miodrag Ilić, zapovjednik Vatrogasne jedinice Ljubinje. Na terenu se ukupno nalazilo oko 100 ljudi, među kojima je bilo i petnaestak pripadnika OS BiH, raspoređenih u selu Pustipusi, koji zajedno s vatrogascima, šumarima, pripadnicima Civilne zaštite, djelatnicima MUP-a i dragovoljcima gase požar. Zanimljivo je i kako je Općina Prijedor donijela odluku općini Ljubinje donirati 10.000 KM kao interventnu pomoć koja je uplaćena jučer, kao i jedno terensko vozilo lada niva. U Gabeli je gorjelo brdo, gdje su bili ugroženi stambeni objekti i materijalna imovina stanovnika. Požar je ugašen bez nastale štete.
U Stocu je u Ulici kralja Tomislava gorio automobil. Požar oko sela Podkula u općini Neum, koji je aktivan od 14. srpnja, je lokaliziran. Na svim požarištima u BiH dežuraju ekipe vatrogasaca koji pokušavaju pod nadzor staviti vatrene stihije u obrani ljudskih života i imovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije