Griz je svestrana namirnica koja se u prošlosti puno više koristila u kuhinji, a posebno u kolačima. Ovu jednostavnu i praktičnu namirnicu svi pamtimo kao najfiniji doručak iz djetinjstva, toplo skuhan i posipan kakaom ili čokoladom u prahu. Na sličan način priprema se i palenta. Od griza se takožer pripremaju najfinije domaće noklice za juhu.
Od griza možete pripremiti fine kolače u kombinaciji s čokoladom ili voćem, a na portalu StvarUkusa pronašli smo recept za koji uopće ne morate paliti pećnicu jer se peče u tavi! Trebate samo skuhati griz, dodati mu suho voće po želji, a kolač je brzo pečen, prenosi Skuhaj.hr.
Sastojci
500 ml mlijeka
50 g pčeničnog griza
35 g šećera
1 žličica vanilin šećera
50 g suhog voća po izboru
Priprema
Mlijeko, vanilin šećer i šećer ulijte u lonac i pustite da zavrije. Postepeno dodajte griz i cijelo vrijeme miješajte dok se ne zgusne i nema grudica. Potrebno mu je oko 10 minuta da se zgusne.