Recepata za pecipale (poderane gaće) ima puno, a ovaj koji vam nudimo garantira da će najljepši prizor koji ćete danas vidjeti biti presretni osmijesi vaših ukućana. Recept smo posudili od nenadmašne Nasje Duplančić.
Sastojci:
600 g glatkog brašna
1-2 žličice soli
1 žličica šećera
2 vrećice suhog kvasca
oko 300 ml tople vode
ulje za prženje
Priprema:
Kvasac stavite u lončić. Dodajte šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte da se kvasac rastopi. Posipajte s malo brašna, prekrijte lončić kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto. Može u pećnicu na 40 ºC, 15-ak minuta.
Za to vrijeme u veću zdjelu stavite brašno i sol pa promiješajte.
Dodajte kvasac i lagano ulijevajte vodu miješajući rukama (ako ne želite zaprljati prste, sve stavite u multipraktik s nastavkom za tijesto).
Vodu ulijevajte postupno, možda će vam trebati manje ili više da dobijete podatno tijesto koje nije ljepljivo. Kada ste zamijesili glatku kuglu tijesta, stavite tijesto u zdjelu, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže 1 sat na toplom mjestu ili u pećnici na 40 ºC.
U dublju tavu stavite barem 2-3 cm ulja. Dobro ga zagrijte. Kada se tijesto udvostručilo rukama trgajte komade pa na pobrašnjenoj podlozi pomoću valjka formirajte lepinjice željene veličine.
Stavljajte ih u vruće ulje i pecite 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlatne. Prijedlog za serviranje: Kiselo vrhnje u koje ste umiješali usitnjeni češnjak.