KATAR U IZOLACIJI

Najbogatijoj zemlji svijeta prijeti nestašica hrane

06.06.2017.
u 17:45

Nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jemen, Bahrein i Maldivi prekinuli diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za podupiranje terorizma, ta se zemlja preko noći našla u izolaciji.

Prema pisanju medija, ugrožen je uvoz hrane jer se Katar u velikoj mjeri oslanja na robu iz zaljevskih zemalja. Iako dužnosnici umiruju građane, mnogi su pohrlili po zalihe.

U glavnom gradu Dohi ispražnjene su police supermarketa, kupci stoje u redovima – takvu sliku nitko nije očekivao u najbogatijoj zemlji svijeta. Vlasti tvrde da ti prizori pružaju iskrivljenu sliku, no analitičari napominju da bi ovakvo stanje moglo natjerati Katar da potraži nove dobavljače hrane.

Samo na saudijsko-katarskoj granici blokirane su tisuće kamiona s hranom, a veliki problem postaje i prekid pomorskog te zračnog prometa s tom zemljom.

Diljem svijeta političari pokušavaju smiriti katarsko-zaljevski spor.

Iako ističe snažno partnerstvo s SAD-om, Katar će, čini se, morati uložiti više napora da udobrovolji sve zemlje koje su s njim prekinule diplomatske odnose. Uz postojeće probleme, prijeti mu inflacija, a upitno bi moglo postati i organiziranje Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?