Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Najave o izvozu u Kinu: Mlijeko će se brodom pokvariti, zrakoplovom bi bilo preskupo

08. travnja 2021. u 15:59 0 komentara 329 prikaza

Najave da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla izvoziti mlijeko u Kinu teško da će se realizirati u konkretan izvozni posao, smatra Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača BiH.

- To je nerealno u ovom trenutku. Zašto? Izvoziti mlijeko u daleku Kinu skoro je pa nemoguće. Roba ne može ići brodom, pokvarit će se, zrakoplovom bi bilo preskupo, bilo bi po onoj narodnoj "pita skuplja od tepsije".

Jedino se može izvoziti u prahu, ali mi u BiH nemamo fabriku koja bi to proizvodila, tako da će izvoz u Kinu po svemu sudeći ostati samo na nivou planova - naglašava Usorac, koji je i predsjednik Udruženja mljekara u bh. entitetu Republika Srpska.

U Federaciji BiH stava su da bi položaj poljoprivrednih proizvođača bio znatno bolji kada bi postajalo državno ministarstvo ili neki drugo tijelo na razini BiH. Usorac o tome kaže:

- To su politička pitanja, neka se političari dogovore. Što se tiče nas poljoprivrednika u BiH, mi odlično surađujemo. Sve odluke u Udruzi poljoprivrednika BiH donosimo jednoglasno. Prije formiranja ministarstva ili nekog drugog tijela neophodno je harmonizirati pravilnike u cijeloj BiH. Izjednačiti poticaje, a ne kao sada. Recimo, poticaj za mlijeko u FBiH je 40 feninga, a u RS-u 25.

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH razmatrat će se prijedlog da se uvedu prelevmani i dodatne carine na uvoz određenih proizvoda iz Europske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

- U Vijeću ministara moraju konačno reći jesu li za državu i narod ili se vode nekim drugom interesima. Zašto nam ne daju plavi dizel, u tom slučaju ne bi plaćali trošarine, što bi nam smanjilo troškove. U cijeloj Europi to je omogućeno poljoprivrednicima. Država nam ne dozvoljava da registriramo udruženje na razini BiH. Kažu može, ali da u je nazivu "udruženje u BiH", a ne Udruženje poljoprivrednika BiH - poručio je Usorac.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.