“Crno zlato”

Nafta 34 dolara, očekuje se daljnji rast cijena

nafta
31.01.2016.
u 07:15

Premda su analitičari procjenjivali kako bi se pad cijena sirove nafte trebao nastaviti do kraja ljeta, ovih dana cijena “crnog zlata” opet je krenula prema gore, piše Večernji list BiH. Nakon što je cijena sirove nafte na međunarodnom tržištu pala na 28 dolara po barelu, što je najniža razina u posljednjih 12 godina, cijena nafte tipa Brent, koja je referentna za europsko tržište, s isporukom u veljači jučer se kretala na razini od 34,52 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI s isporukom u veljači jučer kretala na razini od 33,69 dolara po barelu, navode analitičari.

Slijedi oporavak

Barel nafte gotovo četiri godine bio je iznad 100 dolara, a onda je lani počeo padati, što je trajalo do prije nekoliko dana. Prevelika ponuda, ogromne zalihe te nepovoljne ekonomske objave pogodovale su dodatnom pritisku na pad cijena sirove nafte, koja je sredinom siječnja dotakla najnižu razinu u posljednjih 12 godina, spustivši se ispod razine od 30 dolara za barel.

Analitičari očekuju da bi se cijena nafte trebala postupno oporaviti prema kraju godine, a glavni razlog vide u padu proizvodnje nafte iz škriljaca (SAD) te porastu globalne potražnje za naftom u trećem i četvrtom tromjesečju 2016. za 1,5 mil. barela dnevno u odnosu na prvu polovinu 2016.

Premda cijene goriva nisu pratile pad cijena sirove nafte, vlasnici vozila ipak su na svojim džepovima osjetili značajno olakšanje. Hercegovci, ali i građani Hrvatske, još se sjećaju ‘rata’ s cijenama goriva u Ljubuškom, koji je litru dizela spustio na 1,26 KM, dok je cijena benzina tih dana iznosila 1,51 KM. Ovih dana na benzinskim crpkama u Hercegovini cijena dizela prodaje se po 1,56 KM, dok je benzin 1,71 KM. Cijene u ostalim dijelovima BiH su nešto više. Prema službenim podacima, prosječna cijena litre dizela prodaje se po 1,61 KM, dok je cijena bezolovnog benzina viša za deset feninga.

Premda sve zemlje sirovu naftu plaćaju po približno istoj cijeni, razlika u cijenama gotovo uvijek ima i ovise o porezima koje nameću države, s tim da zemlje čiji građani obično imaju veću platežnu moć imaju više cijene i obratno.

Najniže u BiH

U regiji su tako najniže cijene goriva u BiH. Primjerice, u Hrvatskoj se za litru bezolovnog izdvaja 2,17 maraka, dok se za litru dizela treba izdvojiti 1,86 KM.

Po predviđanjima, u ovoj godini nas očekuje umjeren rast potražnje na 1,2 milijuna barela dnevno. 
Na strani ponude, svjetska dnevna proizvodnja nafte povećana je za 2,6 milijuna b/d u prošloj godini. Ipak, u prosincu je rast smanjen na 0,6 milijuna b/d kao posljedica smanjene proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a. I proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEC-a smanjena je u prosincu.• 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije