Nakit s arhitektonskim motivima

Nada i Martina u nakit pretvorile kamenu ružu širokobriješke crkve

01.06.2019.
u 13:15

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg autorice nakita s arhitektonskim motivima, arhitektice Nada Komadina i Martina Milićević, predstavile su projekt “Rozete Hercegovine – širokobriješka rozeta”.

Promidžba kulture

Izložbu nakita otvorio je umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić, koji je objasnio kako je motiv nakita i kamena ruža širokobriješke crkve te naglasio kako je riječ o jako lijepom načinu da se promiče kultura Širokog Brijega i širokobriješke crkve i da im se da jedna dodatna vrijednost.

- Ova izložba je, moglo bi se reći, nastavak ili drugi dio izložbe “Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije” koja je priređena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2019. godine u Bosni i Hercegovini kada je u ovoj galeriji predstavljena izložba akademske umjetnice Petre Kralj Fox “Dio mene” - rekao je prigodom otvaranja zanimljive izložbe fra Vendelin Karačić.

Prigodom predstavljanja ove izložbe naglašeno je kako je rozeta ukras na crkvi - nakit, arhitektonski element dekoracije u obliku ružina cvijeta. Rozeta širokobriješke crkve, kao i stare franjevačke crkve u Mostaru, zaslužuje posebno istraživanje i limitiranu liniju nakita. Osim umjetničke vrijednosti, rozete imaju i vrlo složenu geometrijsku formu. Iz njih se vidi kako su graditelji, osim dekorativnog aspekta, rozeti davali i vrlo snažan geometrijski značaj.

Uglavnom se koriste kružnice i lukovi te pravilni mnogokuti koji imaju više osi simetrije.

Urbanističke mape

Autorice nakita Nada Komadina i Martina Milićević ovim projektom promiču kulturu Hercegovine kroz već primijenjenu arhitekturu reprezentativnih objekata, ali i urbanističke mape poznatih i karakterističnih dijelova. Ovim projektom kroz nakit predstavljaju motive rozeta stare franjevačke crkve u Mostaru, a sad i širokobriješke crkve. Projekt širokobriješke rozete podržao je Grad Široki Brijeg, a napravljen je u suradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom Tarikom Musakadićem, isključivo od srebra.

Dvije mostarske arhitektice djeluju kroz brend “Fasada” koje zajednički rade od 2010. godine. Fasada radi pod snažnim utjecajem suvremene svjetske arhitekture i teži ujedinjavanju tradicije i inovacije.

Kao rezultat nastaju radovi s snažnom ekspresijom i emotivnošću. Pod svojim imenom “Fasada” je dizajnirala više proizvoda. Nakon Mostara i Širokog Brijega, Nada Komadina i Martina Milićević nakit inspiriran arhitektonskim motivima planiraju predstaviti diljem Hercegovine, i to u Stocu, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Tomislavgradu...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije