Vijeće ministara BiH

Nacrt proračuna za narednu godinu upućen Predsjedništvu BiH

Vijeće ministara BiH
03.12.2015.
u 17:25

Prema Nacrtu zakona, proračun iznosi 1.720.637.818,00 KM, od čega su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici na razini prethodnih godina i iznose 950.000.000,00 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818,00 KM i veći su za 157.057.193,00 KM u odnosu na proračun prethodne godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Nacrt zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. 

Prema Nacrtu zakona, proračun iznosi 1.720.637.818,00 KM, od čega su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici na razini prethodnih godina i iznose 950.000.000,00 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818,00 KM i veći su za 157.057.193,00 KM u odnosu na proračun prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2015. godine od 750.000.000,00 KM.

Proračunski prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u Europskoj uniji, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stavljanje u funkciju Državnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Nacrt proračuna polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2016 - 2018. godina, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na razinu koju omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Strategija upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju za integrirano upravljanje granicom za razdoblje od 2015. do 2018. godine s pratećim okvirni akcijskim planom za njenu provedbu, kojom se stvara funkcionalniji i efikasniji sustav upravljanja granicom u BiH te ova oblast usklađuje s odgovarajućim propisima i standardima Europske unije.  

Donošenjem ove strategije želi se smanjiti razina ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećati ukupna sigurnost u BiH, a samim tim i regije u cjelini. Strategija preuzima koncept koji je utemeljen na dokumentima Vijeća Europske unije, a zasnovan je na graničnoj kontroli; na otkrivanju i istragama prekograničnog kriminala u koordinaciji sa svim agencijama za provođenje zakona; na četveroslojnom modelu pristupa kontroli; kao i na koordinaciji i koherentnosti aktivnosti država članica i institucija i drugih agencija i tijela Europske unije. 

Novi koncept će doprinijeti jačanju partnerstva, unapređenju stabilnosti i gospodarskom prosperitetu kako BiH tako i zemalja regije, boljoj koordinaciji i sauradnji među svim relevantnim službama i agencijama koje su uključene u nadzor i kontrolu granice. 

Ključnu ulogu u provođenju ove strategije i pratećeg akcijskog plana imaju Ministarstvo sigurnosti i Granična policija BiH u suradnji s agencijama i tijelima na svim razinama vlasti u BiH u skladu s ustavnim nadležnostima.

Radna grupa, koja je napravila ovu strategiju, zadužena je da pripremi i Vijeću ministara dostavi nacrt akcijskog plana za njeno provođenje za 2016. godinu s nositeljima, rokovima i aktivnostima koje će biti provedene u sljedećoj godini, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi novo priznanje - Orden srebrnog grba Bosne i Hercegovine s mačevima za ispoljenu osobnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH.

Orden srebrnog grba BiH s mačevima dodjeljivat će se vojnim osobama iz zemlje za ispoljenu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći, odnosno spašavanju ljudi i dobara u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama. Ministarstvo obrane dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Izmjene Zakona o službi u OSBiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kojim se potpunije definiraju pojedina zakonska rješenja koja u postojećem zakonu nisu adekvatno uređena.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvodi se i definira pojam „kandidati na obuci“ kao kategorija osoba na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na formacijsko mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uvjeti za unapređenje te stjecanje uvjeta za mirovinu. 

Ministarstvo obrane dostavit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Povećanje mobilnosti i zapošljavanja

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Mape puta za implementaciju Direktive EU o reguliranim profesijama 2005/36EC i 2013//55EU, s ciljem povećanja razine usklađenosti relevantnog domaćeg zakonodavstva s ovom direktivom EU, što je i obveza Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u Europsku uniju.

Na ovaj je način Vijeće ministara pokrenulo aktivnosti za povećanje mobilnosti i zapošljavanja radne snage te za stvaranje uvjeta za brži i jednostavniji pristup u procesu priznavanja kvalifikacija.  

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde da, u suradnji s Ministarstvom finanCija i trezora, Uredom za zakonodavstvo i Generalnim tajništvom, u roku od 60 dana, izradi i Vijeću ministara dostavi dokument kojim će biti regulirane procedure u vezi sa službenim putovanjima rukovoditelja upravnih organizacija i tijela Vijeća ministara.

Na ovaj način precizno će se urediti pitanje opravdanosti putovanja i ostvarene koristi za instituciju koju predstavljaju i državu Bosnu i Hercegovinu, uključujući i dostavljanje izvješća o obavljenjim putovanjima.

Određivanje graničnih prijelaza

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dopuni Odluke o određivanju graničnih prijelaza u BiH, kojom se međunarodni granični prijelazi za zračni promet međunarodni aerodromi/zračne luke Tuzla i Mostara uvrštavaju u granične prijelaze preko kojih je dozvoljen promet roba životinjskog porijekla, uz ranije odobrene granične prijelaze Sarajevo i Banja Luka.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za neizravno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima  zračnih luka Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada.      

Deportacija osoba iz BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Informaciju Radne grupe za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Shengen u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u Saveznoj Republici Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, tj. „lažnim azilantima“.

Odobrena je upotreba Laissez – Passer tzv. „europskog hitnog putnog lista za povratak“ koji će važiti za bh. građane prilikom ulaska u BiH tijekom njihove deportacije/protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju, koji izdaju nadležni organi Savezne Republike Njemačke, a do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da preduzme potrebne aktivnosti, kako bi se onemogućilo osobama koje nisu državljani BiH da tijekom ove kampanje neovlašteno uđu u Bosnu i Hercegovinu.      

Procjene govore da je oko 90.000 tražitelja azila s područja zapadnog Balkana, a među njima se nalaze i 3.903 osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje bi, po najavama nadležnih organa SR Njemačke, trebale biti protjerane nazad u BiH. 

Obveze u oblasti obrazovanja

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o provedbi Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH i Strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u BiH za razdoblje 2014 – 2020 i Informaciju o izvršenju Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini. 

Vijeće ministara BiH apeliralo je na nadležne obrazovne županijske da u što kraćem roku završe preuzete obveze u ovoj oblasti te ulože dodatne napore kako bi izvršile sve obveze propisane Okvirnim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini i Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH.

Vijeće ministara ocijenilo je da su nadležne obrazovne vlasti učinile značajan napredak u donošenju vlastitih zakona u području  obrazovanja odraslih/cjeloživotnog učenja.

S ciljem daljnje reforme obrazovanja odraslih/cjeloživotnog učenja, Vijeće ministara apeliralo je na nadležne obrazovne vlasti da poduzmu  potrebne aktivnosti radi potpune provedbe mjera utvrđenih u Strateškoj platformi razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog  učenja u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2014 - 2020. godine.

Imenovanja

Vijeće ministara BiH je danas na sjednici, razmatrajući imenovanja zbog isteka mandata u institucijama Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Vijeća ministara, donijelo Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju članova zajedničkih organa i članova pregovaračkih timova za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora, za člana Stalne zajedničkog povjerenstva viših predstavnika država nasljednica imenovan je Mirsad Žuga, zamjenik ministra financija i trezora, umjesto ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande. 

Vijeće ministara BiH nije prihvatilo prijedlog Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije za donošenje odluke o potvrdi imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Zaduženo je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH da ponovno, u skladu sa Zakonom o komunikacijama, odmah pokrene kompletnu proceduru za izbor i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije, uključujući raspisivanje novog natječaja. Do okončanja konkursne procedure, Vijeće ministara BiH imenovalo je Predraga Kovača za vršitelja dužnosti direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima i imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH i Zakonom o koncesijama BiH, pokrene natječajnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije, nakon što je svim članovima ovog povjerenstva istekao mandat.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da Vijeću ministara dostavi prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za provođenje natječajne procedure za izbor šest članova povjerenstva za koncesije te odgovarajući prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima za imenovanje članova povjerenstva za koncesije.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima u vezi s imenovanjem članova povjerenstva za koncesije kojima je istekao mandat.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Slobodana Ujića za direktora Službe za poslove sa strancima, nakon okončane natječajne procedure, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije