Dr.sc. Sanja Bijakšić

Nabavit ćemo pokretne 
uređaje za slabovidnu djecu

sanja
Zoran Grizelj
19.09.2014.
u 09:38

Predsjednica Gradskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH Mostar govori za Večernji list o brojnim temama

Jedan od najvažnijih stupova HDZ-a BiH je organizacija Zajednice žena. Među aktivnijim članicama je dr. sc. Sanja Bijakšić. Predvodi organizaciju donatorske večere za pomoć očnome odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Ova sveučilišna profesorica je i na listi za federalni Parlament koalicije stranaka HNS-a, a za Večernji list govori o brojnim temama.

• Zajednica žena organizira novu donatorsku večeru. Radi se o tradiciji!

U pravu ste. Gradski odbor Mostar ZŽ HDZ BiH “Kraljica Katarina Kosača” organizira VI. donatorsku večeru u prigodi osnutka naše zajednice i ona postaje već tradicija. Zadovoljstvo mi je istaknuti da je broj žena - članica i simpatizerki ove organizacije sve veći. Tako je, na primjer, posljednjih godina na našoj večeri prosječno nazočilo 650 žena. Posebno mi je drago što naš rad prepoznaju, pomažu i podržavaju žene gotovo svih životnih dobi, ali i različitog društvenog i ekonomskog statusa.

• Ovoga puta pomoć ide jednom bolničkom odjelu. Molim vas, kažite nam detalje?

Nažalost, mnogo je onih kojima je pomoć potrebna. Imamo veliki broj molbi. Do sada su sredstva s donatorske večere usmjeravana instituciji od značaja za širu društvenu zajednicu i za koju procjenjujemo da će najviše pomoći. Ove godine odlučili smo se za Kliniku za očne bolesti SKB-a Mostar. Naime, radi se o tri mobilna uređaja koja su, u prvom redu, namijenjena najmlađoj populaciji. Namjena im je rano otkrivanje i dijagnosticiranje slabovidnosti kod djece, a ona postaje sve širi zdravstveni problem. Nažalost, u posljednje vrijeme evidentiran je i sve veći broj novorođene djece s mrenom. Do sada su „mali“ pacijenti s ovim poteškoćama morali ići u Zagreb za izračunavanje intraokularne leće i mjerenje dioptrije. Kupnjom navedenih uređaja liječenju bi se moglo pristupiti i u SKB-u Mostar, a osim najmlađih, uređaji se mogu koristiti i za nepokretne pacijente. Također, nabavom takvih uređaja, osim liječenja, olakšava se i daljnje praćenje pacijenata. Naravno, ni financijski učinak se ne smije zanemariti. Roditeljima je jednostavnije u tako teškoj situaciji osigurati liječenje i boravak u Mostaru, nego u Zagrebu, ili drugim zdravstvenim centrima.

• Prijašnje akcije imale su puno odjeka, ali i konkretnih rezultata.

Koliko je bilo odjeka, ne bih komentirala. To ćete prosuditi sami, ali mislim da su rezultati evidentni i prepoznati. Mogu navesti i nekoliko primjera. Prva donatorska večera imala je slogan “Pobijedimo bolest” i u njenoj organizaciji, osim naše Hercegovačko-neretvanske sudjelovala je i Zapadnohercegovačka županija. Prikupljena su sredstva u iznosu od 99.718 KM i potom donirana Onkološkom odjelu SKB Mostar. Proteklih godina prikupljene su donacije za Svetu obitelj, zatim za kupnju vozila namijenjenog Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama u Mostaru. Također, sredstvima koja je donirala Zajednica žena kupljen je i uređaj za Odjel ginekologije i porodništva SKB Mostar. Prošle godine donirana su i novčana sredstva u iznosu od 30.000 KM za kupnju uređaja za dijagnosticiranje i liječenje anomalija urinarnog trakta za Odjel pedijatrije. Uvjerena sam da su rezultati svih ovih akcija Zajednice žena HDZ BiH od važnosti za sve građane, ne samo Mostara, već i regije.

• Nalazite se na listi Hercegovačko-neretvanske županije za Parlament Federacije BiH. Ako budete izabrani, za što ćete se zalagati?

Ako budem izabrana u Parlament FBiH, zalagat ću se za donošenje zakona iz njegove ustavno-pravne nadležnosti koji osiguravaju potpunu primjenu najviše razine međunarodno priznatih prava i sloboda. Posebno bih naglasila prava na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu skrb, kao i zaštitu dostojanstva branitelja Domovinskog rata.

Potrebno je osigurati podjelu nadležnosti između Federacije BiH i županija, novi ustroj koji će osnažiti decentralizaciju. Naime, decentralizacija jedino omogućava da odluke odgovaraju konkretnim potrebama sredine. Ona motivira konkretnu sredinu i doprinosi njenom bržem razvoju, a time i razvoju cijelog društva.

Međutim, moram istaknuti još nekoliko činjenica vezanih uz ustavno-pravni položaj hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narod stoljećima živi na prostoru današnje Bosne i Hercegovine što mu osigurava neotuđivo pravo na jednakopravnost i udjel u vlasti jednak udjelu svakog od druga dva konstitutivna naroda. Jednakopravnost konstitutivnih naroda je glavni preduvjet opstanka, sveukupnog društvenog i ekonomskog razvitka Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod je dao ogroman doprinos uspostavi mira i Daytonskom mirovnom procesu. Međutim, danas je potpuno jasno da je njegovim prihvaćanjem i najviše žrtvovao. Stoga ću se zalagati za rješenja koja hrvatski narod, ali i druge narode, ne dovode u stanje političke, ekonomske, socijalne, obrazovne, kulturne ili bilo koje druge neravnopravnosti. BiH se ne može uspješno razvijati ako hrvatski narod nije jednakopravan i ako ne postoji državni ustroj koji mu garantira jednakopravnost. Ovo je istodobno jedna od točaka programa HDZ-a BiH i ključno pitanje budućnosti Hrvata u BiH.

• Budući da ste angažirani u Zajednici žena HDZ, za kakav položaj i ulogu žene u društvu ćete se zalagati?

Osobno sam spremna angažirati se u ekonomskoj i socijalnoj zaštiti žena. Danas je potpuno jasno da svaka žena ima posebnu društvenu ulogu, ali i pravo na školovanje, rad i sudjelovanje u politici i političkom odlučivanju. Od 548.612 nezaposlenih u BiH, oko 280.000 su žene. One imaju nezamjenjivu ulogu u obitelji, privatnom životu, ali i u politici i cijelom društvu. Žene su snažne i kreativne, posebno osjetljive na najslabije. Stoga, njihova se prava trebaju afirmirati i postaviti u prvi plan, ali i žene se za ta prava moraju snažnije boriti.

• Možete li navesti barem jedan primjer zakonskih rješenja koja nisu dobra i zahtijevaju promjene?

Više je primjera zakonskih rješenja koja nisu prihvatljiva i zahtijevaju promjene. Navest ću samo jedan, ali važan zakon jer uređuje odnose u raspodjeli javnih prihoda koji pripadaju Federaciji BiH, županijama i općinama. To je Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Prema tom zakonu, raspodjela prihoda između županija temelji se na četiri kriterija: broju stanovnika u županiji, površini županije, broju učenika u osnovnim školama i broju učenika u srednjim školama. Što se može zaključiti primjenom tih kriterija, tj. kakve odnose u raspodjeli oni uređuju? Naime, tri kriterija su, u stvari, jedan kriterij. Ako imate više stanovnika, onda imate i više djece u osnovnoj i srednjoj školi. To je jednostavna logika. Znači, ne radi se o tri kriterija nego o jednom kriteriju. Tako se ne uvažavaju specifičnosti županija u Federaciji BiH, a što nije pravično. Stoga se odnosi u raspodjeli javnih prihoda trebaju mijenjati uvođenjem i drugih kriterija raspodjele. Pravičnija raspodjela bi županijama, između ostaloga, omogućila bolje financiranje visokog obrazovanja i zdravstvene skrbi.

• S obzirom da ste i sveučilišna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, možete li naznačiti ulogu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u potpori konkurentnosti gospodarstva BiH?

Svjetski ekonomski forum za analizu konkurentnosti oblikovao je indeks globalne konkurentnosti koji prati i mjeri sve bitne komponente uspješnog gospodarskog razvoja.

Nama je cilj razvijati gospodarstvo koje će biti sposobno u tržišnim uvjetima proizvoditi robe i usluge prihvatljive na međunarodnom tržištu i tako dugoročno povećati realni dohodak stanovništva. Kako bismo ovo ostvarili, potrebno je razvijati institucije, infrastrukturu, stabilno makroekonomsko okruženje, sustav obrazovanja, sustav zdravstva, tržište rada, financijska tržišta, prihvatiti i provesti suvremene tehnologije te razvijati i stumulirati inovativnost i poduzetništvo.

Za osiguranje navedenog nužno je razvijati zakonski i administrativni okvir unutar kojega se osigurava ekonomska i socijalna sigurnost, razvija infrastruktura, a država restriktivnim propisima minimalno intervenira u ekonomski proces i razvija ambijent otvorenosti. Nadalje, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine svojim zakonodavnim okvirom mora doprinositi širenju tržišta i poslovnih mreža, afirmaciji brendiranja, promocije, marketinga, kao i stimuliranja poduzetništva, ideja i inovativnosti.

• I na koncu, istraživanja po­kazuju veliku potporu vašoj stranci i koaliciji, ali i veliku apstinenciju. Kako motivirati birače?

Istraživanja upravo pokazuju da HDZ BiH i koalicije hrvatskih stranaka članica HNS-a imaju najveću potporu među hrvatskim biračima. Takva potpora je rezultat višegodišnje principijelne politike zalaganja za jednakopravnost hrvatskog naroda i potporu svim pozitivnim društvenim i ekonomskim procesima u BiH.

Uvjerena sam da će rezultati izborne kampanje HDZ-a BiH i koalicije hrvatskih stranaka članica HNS-a promijeniti rezultate dosadašnjih istraživanja o apstinenciji te da će izlaznost birača biti zadovoljavajuća. Sigurna sam da je kvaliteta izbornog programa HDZ BiH prezentirana kroz “Hrvatski odgovor” ključni čimbenik koji će prepoznati hrvatsko biračko tijelo, motivirati ga da izađe na izbore i glasuje za HDZ BiH i koaliciju HNS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

AK
ana.kramaric.7
22:24 19.09.2014.

bolje sutra

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije