omalovažavanje

Na žrtvi ostaju trajne posljedice

19.12.2018.
u 09:00

 

Nasilje u obitelji složena je i rasprostranjena pojava koja zahtijeva koordiniranu reakciju državnih tijela kako bi se osigurala sigurnost žrtava i djelotvorno gonjenje te kažnjavanje počinitelja.

Smatra se ozbiljnim kršenjem ljudskih prava, pa zbog toga međunarodni standardi za zaštitu ljudskih prava nameću pozitivnu obvezu država da osiguraju zaštitu i pomoć žrtvama.

Maltretiranje

Jedna žena srednjih godina iz Viteza, u kraćem razgovoru kazala nam je kako je od svojih ukućana konstantno doživljavala psihičko maltretiranje i omalovažavanje te da su joj zbog toga ostale trajne posljedice.

Ona je samo jedna u nizu onih koji su na neki način doživjeli nasilje. Inače, u finalnoj strategiji razvoja Općine Vitez 2014. - 2020. navodi se kako je samo u slučaju omalovažavanja osoba Policijska postaja Vitez u godinu dana zaprimila sedam prijava. U tabličnom prikazu prekršaja javnog reda i mira u 2013. godini ističe se da su u godini dana u Vitezu registrirana ukupno 122 prekršajna djela. Od toga na tučnjavu otpada njih 69, a najviše zabilježenih tučnjava registrirano je u ugostiteljskim objektima.

Nakon toga najviše je prekršaja koji su registrirani pod “posebno drsko ponašanje”, njih je 28, potom slijedi omalovažavanje osoba (7), napad na osobu (2), prosjačenje (1), dok je “ostalih prekršaja” petnaest.

Najviše teških krađa

U tabličnom prikazu kaznenih djela za istu godinu u Vitezu, navodi se da su ukupno počinjena 352 kaznena djela. Najviše je teških krađa, 176, od kojih je rasvijetljeno njih 31.

Odmah potom slijede kaznena djela krađe, registrirano ih je 144, a rasvijetljeno je njih 57. Kad su u pitanju kaznena djela protiv obitelji i mladih, u godinu dana registrirana su tri, sva tri su i rasvijetljena.

Od ostalih kaznenih djela registrirana su oštećenja tuđih stvari (19), oduzimanje tuđe pokretnine (2), prijevara (1), prikrivanja (2), lake fizičke ozljede (2), ugrožavanje sigurnosti (1), skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka (1) i povreda mira pokojnika (1). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?