Nacionalni park Una

Na Štrbačkome buku nadzornici pronašli risa - zaštićenu i rijetku vrstu

18.02.2016.
u 07:00

Nadzornici NP Una izvijestili su Upravu NP kako je na lokaciji Štrbački buk pronađena rijetka i zaštićena vrsta ovih područja - ris. Iako se među stanovništvom ova vrsta često mijenja s divljom mačkom, vijest je uskoro potvrđena kao točna. Nažalost, radilo se o mrtvoj jedinki ženke čije je tijelo pronađeno nedaleko od drvene šetnice, piše Večernji list BiH.

Tijelo poslano na patologiju

Educirani i poučeni iskustvima kroz projekt “Divljina i život zvijeri NP Una”, zaposlenici NP Una proveli su potrebita mjerenja i fotografiranja životinje, uzeti su uzorci tkiva za genetsku analizu, a tijelo je poslano na patologiju kako bi se utvrdio razlog uginuća. Uslijed lošeg tjelesnog stanja i male težine, pretpostavka je da se radi o nekoj bolesti. - Već dulji niz godina smo dobivali informacije o tomu kako se viđalo risa u pojedinim područjima NP, ali nije bilo konkretnog dokaza. Ovaj put imamo dokaz, ali ne kakav smo očekivali u vidu fotografije, otiska šape, uzorka dlake ili izmeta i slično, već, nažalost, uginulog risa, kažu u Upravi NP Una. Ovim je dokazano kako u NP Una, pored medvjeda i vuka koji se izučavaju protekle tri godine, obitava i ris kao veliki europski predator. Ovo pokazuje koliku vrijednost ima Nacionalni park Una jer su rijetka zaštićena područja u Europi gdje istodobno obitavaju tri najveće europske zvijeri - medvjed, vuk i ris. Europa to zna cijeniti i valorizirati pa čak i u turističko-promidžbene svrhe jer je to činjenica koja turistima i ljubiteljima prirode puno govori, a nadamo se da ćemo znati i mi u BIH.

Ris najveća europska mačka

Ris je svakako najveća europska mačka. Duljina mu  iznosi do 130 cm, dok mu je kratki rep dugačak do 20 cm. Odrasli ris naraste u visinu do 75 cm, ukupna tjelesna masa zna iznositi i više od 40 kg, mada su prosječno velike jedinke nešto lakše (25 - 35 kg). Kako su mu stražnje noge za oko 15 – 20 posto duže, to mu omogućavaju brz i snažan skok koji iznosi i do osam metara. Osnovna boja mu je tamno ili crvenkasto-siva, uz karakteristične tamne pjege. Ovaj predator ima jako razvijeno osjetilo vida, kao i sluha i opipa. Pored navedenog, u značajnoj mjeri razvijeno mu je i osjetilo njuha. Ris je najmanja od tri velike zvijeri koje žive u BiH. Stanište risa se preko RH proširilo i na BiH te se kao ulazna vrata za ovog predatora navodi sjeverozapadni dio BiH pa je tako prvi primjerak identificiran 1982. u blizini Bihaća, a stradao je pod kotačima vlaka. U vrijeme dok ova vrsta nije bila zakonski zaštićena, jedan primjerak je odstrijeljen 1987. na području Plješevice-Duga luka, što je ujedno bio i prvi trofejni primjerak.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije