Sudjelovalo oko 60 ribolovaca

Na Spin kupu na Trebižatu “stradalo” 500 pastrva

08.11.2017.
u 07:14

Do predvečer je bilo živo uz živopisni vodotok Trebižata u Grabovu Vrilu, kilometar uzvodno od vodopada Koćuša u Veljacima. Oko 60 ribolovaca okupiralo je obalu uz modre virove pokušavajući prevariti koju “mudricu” pastrvu, koristeći umjetne varalice, rapale i leptire.

Ribolovci iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH okupili su se na Međunarodnom spin kupu “Trebižat 2017”: - Ribe jesu mudre, ali mudri su i ribolovci. Od početka natjecanja u devet sati do završetka oko 13 sati, prevarili su i na suho izvukli više od 500 riba! Nije hvalisanje, stvarno su ih toliko izvukli. Ali, ni jedna nije završila u torbi niti je nakon natjecanja zaplivala u vrelom ulju u tavi. Sve su uredno i uz nježni oproštaj “vidjet ćemo se opet” vraćene u rijeku. Najveća riba težila je više od 2,5 kilograma. Ulovio ju je Jasmin Subašić iz Siska. Bilo je puno golemih ribetina, koje su ribolovcima “spale” s udice. Neke su bile teške 4 – 5 kilograma, pa i više, slikovito nam je opisao natjecanje Zoran Granić, ribočuvar na Trebižatu, veliki zaljubljenik u rijeku.

- DSR Kravica utemeljeno je još 1936. godine. Društvo je u posljednje vrijeme iznimno aktivno, dobro ustrojeno i organizirano. Trebižat je rijeka ljepotica, a na našem području još su bistre rijeke Vrioštica i Studenčica. Želimo ih sačuvati i za buduća pokoljenja, rekao nam je dopredsjednik Društva Grgo Petrović, ističući kako je jedno vrijeme DSR Kravica bilo u anarhičnom stanju, ali sada se stanje popravilo:

- Imamo oko 170 članova, a bilo ih je nekad i više od 400. Ovo natjecanje samo je jedno od onih koje planiramo organizirati i ubuduće će biti tradicinalno. U svibnju sljedeće godine ovdje na Trebižatu bit će jedno od natjecanja Svjetskog kupa u “varaličarenju”, na koje će stići natjecatelji iz cijeloga svijeta. Bit će to prigoda za turističku promidžbu Trebižata, Ljubuškog i cijele Hercegovine. Kandidirali smo se i za organizaciju Svjetskog prvenstva. Imamo savršene uvjete, bolje od drugih kandidata u BiH, ali znate kako je kod nas. Uvijek netko koči, pa ne znam hoćemo li dobiti organizaciju, kaže Petrović.

Nakon završetka natjecanja, svi ribolovci uživali su u ukusnom ručku koji im je priredio domaćin. Posebice su zadovoljni bili natjecatelji iz susjedstva – Gruda, Širokoga Brijega, Mostara..

- Bili su ovdje i ribolovci iz Nevesinja, Gacka, Trebinja, Jajca, Istočnog Sarajeva. Za Ljubuški natjecali su se “poletarci” od 15-ak Frano Majić i Gabrijel Bandur, naša perspektiva i naša budućnost, kaže ribočuvar Granić.

A “duša društva” je predsjednik Krešo Paradžik, u čijoj je režiji nakon natjecanja u prepunoj dvorani restorana Ohajo organizirana Ribarska večer DSR Kravica. Krešo je s gromkim “Bistro” pozdravio nazočne ribolovce, brojne goste i općinske čelnike. Večer su pjesmom i glazbom uljepšali Krešini prijatelji, a sam je Krešo zaradio pljesak svojim glazbenim izvedbama. No, najveći pljesak, pravi mali “delirij”izazvale su četiri članice folklorne skupine “Dream team Babe”, koje su pozdravile nazočne ribolovce nazdravičerskim bećarcem:

- Svi na noge, podignimo čaše, nazdravimo za ribare naše”.

Za oko 150 gostiju servirana je bogata večera na kojoj su dominirali ribarski specijaliteti. Uz pjesmu i dobru kapljicu, najveće je uzbuđenje izazvala bogata tombola. Dobici su bili atraktivni, osobito štapovi, role, čizme i ribarski pribor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije