Predstavnici 30 zemalja svijeta u Mostaru

Na sajmu izlažu Poljaci, Mađari, ali i Kinezi koji su do Mostara putovali 24 sata

špo
Foto: Stojan Lasić
1/9
06.04.2017.
u 07:00

- Putovao sam više od 24 sata sa stankama kako bih došao na ovaj sajam i predstavio novi proizvod za mjerenje šećera, kazao je Xiqixiang Whanh Chan iz kineskoga grada Jinan. Ovi izlagači iz Kine prvi put su na mostarskom sajmu gospodarstva, a, kako kažu, i više su nego pozitivno iznenađeni. Navode i kako se nadaju dobrom plasiranju svojih proizvoda na ovom tržištu. Inače, ovogodišnji mostarski sajam, dvadeseti po redu, okupio je više od 800 izlagača iz različitih zemalja svijeta, piše Večernji list BiH.

Razgovarali smo s izlagačima iz Kine, Poljske, Mađarske, Bugarske, Makedonije, ali i s nekoliko domaćih. Zanimalo nas je je li im ovo prvi posjet mostarskom sajmu, jesu li zadovoljni brojem posjetitelje… Svi su došli kako bi svoju zemlju predstavili u pravom svjetlu te približili svoje proizvode bh. tržištu i potrošačima. Brojni izlagači svoje proizvode predstavljaju prvi put, a nekima je pak dolazak u Mostar postao već tradicija. Jedna od zemalja koja se prvi put došla predstaviti je i Poljska. - Prvi put imamo svoj štand na mostarskom sajmu, a radimo promociju turističke ponude Poljske. Svim ljubiteljima putovanja, onima koji nisu nikada posjetili našu zemlju, želimo pokazati kako Poljska ima puno toga zanimljivog, bilo da je riječ o prirodnim resursima, kulturnim, pa i mnogim drugim, kazala je Krystyna Žukowska-Efendić iz poljskog Veleposlanstva u BiH. Budući da su prvi put u posjetu ovom sajmu, zanimalo nas je što ih je potaknulo prijaviti se i doći, ali i podijeliti s nama prve dojmove. - Dobili smo poziv od direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak i tako smo odlučili doći. O sajmu smo čuli sve najbolje, ali sada kada smo tu, imamo svoj štand i uvjerili smo se u to, kazala je predstavnica poljskog Veleposlanstva. Za štandom imaju i stručnjakinju za turizam koja će svim zainteresiranim zaljubljenicima u putovanja rado dati sve informacije o njihovim gradovima. - Znamo da mnogi građani bh. putuju u Češku, Slovačku..., a mi smo ovdje kako bismo promovirali Poljsku i upoznali je s posjetiteljima, istaknula je Žukowska-Efendić. Dodaje kako su u Mostar stigli u ponedjeljak. - Namjestili smo štand i ostajemo do kraja sajma. Dolazimo iz Sarajeva jer smo iz Veleposlanstva, a tu je i gošća iz Poljske koja je stručnjakinja za turizam, tako da imamo i stručnjakinju za štandom, zaključila je. David Fabrik, jedan od predstavnika iz Mađarske, putovao je devet sati kako bi sudjelovao na sajmu. - Kolege dolaze već deset godina i imaju samo pozitivna iskustva. Ja sam ovdje prvi put, kazao je mladi Mađar. - Predstavljamo mađarsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom bačvi za vino i alternativne proizvode. Ove godine su bili i viši dužnosnici iz Mađarske trgovinske kuće, koja se posljednjih godina bavi tim pomaže mađarskim tvrtkama doći na tržište BiH, Crne Gore, Makedonije..., kazao je u razgovoru David. Uz brojne izlagače, razgovarali smo i s nekoliko posjetitelja. Robert Bošnjak, baš kao i brojni drugi posjetitelji, prvi je put na sajmu, ali rekao je da će odnijeti samo pozitivna iskustva. Zorica iz Nikšića također je prvi put na ovom sajmu. - Došli smo kako bismo vidjeli što se sve nudi, iznenađena sam brojem izlagača i proizvoda koji se nude, kaže nam Zorica. Osim brojnih izlagača iz stranih zemalja, razgovarali smo i s nekoliko domaćih. Damir Radić, koji vodi poljoprivrednu zadrugu, izlagač je na sajmu već šestu godinu za redom.

- Od samih početaka imamo pozitivna iskustva što se tiče promocije i predstavljanja, ali i prodaje. Radimo više od 15 vrsta domaćih džemova, sokova i likera, a obuhvaćamo velik spektar potrošnje hercegovačkoga voća i povrća. Radimo i proizvode koji nisu baš svakidašnji, kao što je smokvenjak i arancin, kazao je Radić. I predstavnici Makedonije su prvi put izlagači na sajmu, a predstavljaju različitu tradicionalnu makedonsku hranu. - Predstavljamo makedonsko janje i ovčji sir, dva organska proizvoda, rekao nam je Mome Mladenovski koji, osim što ima farmu od 500 ovaca, radi i u ministarstvu poljoprivrede u Skoplju. Mome je kazao kako mu ovo nije prvi posjet Hercegovini. - Osim Mostara, bio sam i u Ljubuškom i Trebinju te iz ovog dijela nosim samo lijepa iskustva. Drago mi je što smo predstavnici na sajmu, a nadam se da ćemo se proširiti na bh. tržište pa tako i češće dolaziti, dodao je. Osim bogate ponude hrane, vina, poljoprivrede, gastronomije, sajam prati i bogat zabavni program. Tako je jučer održana svečanost dodjele priznanja najboljim vinarima. Priznanja su uručili direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak, prof. dr. Bernard Kozina, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vinskih uzoraka i ministar poljoprivrede HNŽ-a Donko Jović. U prigodnom zabavnom programu nastupili su Pero Križanović i klapa Mir. Šampion sajma Mostar 2017. među vinima je Jokan - Gran cuvee, sorta merlot i syrah Vinarije “Sušić” Imotski. Pobjednik skupine bijelih mirnih vina - Traminac Vrhunski 2015. Iločki podrumi d.d., skupine vina žilavke - Barrique, sorta žilavka Vinarije Čitluk, a skupine vina blatine - Blatina de Broto, sorta blatina Vinarije Čitluk. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?