Izgradnja naftnih terminala

Na računu 15 milijuna KM spremno za investicije

24.04.2017.
u 08:00

Zakonom o naftnim derivatima FBiH definirano je uspostavljanje rezervi naftnih derivata, tako što se uvelo plaćanje takse u iznosu od 0,01 KM po litru naftnih derivata. Skoro tri godine prošlo je otkako je počela primjena ovog zakona, a zalihe kojima raspolaže Operater – Terminali Federacije (OTF) još uvijek su prazne. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je za Klix.ba da je, kada je riječ o ovih pet terminala, lokacijski spremljenih na najboljim mogućim mjestima u Federaciji, tu zaliha “nula”. – Kad je riječ o zakonskoj regulativi utroška tih sredstava, većina tih sredstava ide u uspostavu naftnih rezervi i u obnovu infrastrukture naslijeđenu iz bivše Jugoslavije. Glavni problem je što mi prošle godine nismo mogli krenuti u investicijski ciklus, iako su odluke i sva procedura završene. Nismo mogli krenuti u investicijski ciklus zato što je na svih pet terminala, koliko ih je u vlasništvu Federacije BiH (Mostar, Blažuj, Živinice, Bihać i još jedan), uvjet da riješimo imovinsko-pravne odnose tj. da vlasnik bude OTF, odnosno Vlada Federacije BiH – kazao je Džindić. Dodaje da su čitavu prošlu godinu utrošili na to da prebace vlasništvo na OTF te da su to napravili na dvije lokacije – Bihać i Živinice.

– Trenutno radimo na tome da riješimo problem s terminalom u Blažuju, Sarajevo, čiji je vlasnik Zavod za izgradnju SŽ-a i djelomično OTF. Zamolili smo ga da ubrza proces s obzirom na to da imamo 15-ak milijuna sredstava spremnih na računu, da se investira, da se taj terminal uredi prema svim pravilima i propisima EU – objasnio je Džindić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?