Vijeće ministara BiH

Na prevođenju na engleski jezik više od 25.000 stranica odgovora na upitnik dva mjeseca radit će čak 85 prevoditelja

Denis Zvizdić
01.08.2017.
u 10:05

Vijeće ministara BiH najavilo je jučer pokretanje aktivnosti na prevođenju odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije. Direkcija za europske integracije zadužena je objaviti javni poziv za iskazivanje interesa za realizaciju dijela projekta “Podrška procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine” koji se odnosi na prevođenje odgovora na pitanja iz upitnika te da preko ugovora o djelu angažirati odgovarajući broj kandidata koji budu ispunjavali propisane uvjete. Agencija za javne nabave Bosne i Hercegovine zadužena je, u suradnji s Direkcijom za europske integracije, pripremiti prijedlog dopune Zakona o javnim nabavama kako bi se u dijelu koji se odnosi na izuzeće od primjene zakona uvrstili i ugovori za poslove prevođenja, lektoriranja i redakture pravnih stečevina Europske unije (acquis), propisa u Bosni i Hercegovini i drugih dokumenata koji se odnose na postupak pristupanja Europskoj uniji i primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Najveći projekt

Odgovori BiH na upitnik sadržavat će 25.000 do 30.000 stranica teksta koje treba prevesti na engleski jezik, što je oko dva puta više nego što su imale druge zemlje. Procjenjuje se da je za prijevod 25.000 stranica teksta potrebno najmanje 85 prevoditelja koji bi intenzivno radili dva mjeseca. Odgovaranje na pitanja iz upitnik Europske komisije je najvažniji i najveći projekt koji jedna država provodi u pretpristupnom procesu, tim prije što je Europska komisija u uvodnom dijelu upitnika naglasila da je kvaliteta odgovora važnija od brzine njihova dostavljanja. Uz to, na engleski jezik bit će potrebno prevesti veliki broj domaćih zakona i propisa te drugih dokumenata koji se odnose na europske integracije, što zahtijeva fleksibilniji, učinkovitiji i brži pristup u ovom procesu. Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom i o izvršenim i trenutačnim aktivnostima na pripremi odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije, u kojoj se navodi da su 33 radne skupine od ukupno 36 održale sastanke ili su u tijeku njihove pripreme te da unutar radnih skupina u okviru Mehanizma koordinacije postoji visoka suglasnost o odgovorima na pitanja iz Upitnika.

Radna skupina

Tako je radna skupina za politička pitanja, od 516 pitanja, postigla suglasnost o 513 pitanja. Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je jučer nakon sjednice optužio SBB i SNSD da su uspostavili neprincipijelnu koaliciju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te da je obaranje izvješća o radu Vijeća ministara izvedeno bez ijednoga argumenta u nastupima zastupnika. Ističe da Vijeće nastavlja raditi normalno, funkcionalno, u punom kapacitetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?