Svjedok suđenja u Haagu

Na presudi Karadžiću nazočit će svjedok i bivši logoraš Emir Bešić

SONY DSC
22.03.2016.
u 07:00

Mnogi su ubijeni, a oni preživjeli se sjećaju i nikad neće zaboraviti ono što se dogodilo. Istina je bolna i teška, a u toj istini su bila samo prebijanja, mučenja i zlostavljanja, kakva civilizirani svijet nije upamtio, poručio je Bešić

Izricanju presude Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, 24. ožujka u Haaškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u dvadesetčetveročlanom izaslanstvu Saveza udruge logoraša u BiH nazočit će i Emir Bešić, svjedok optužbe, bivši logoraš i pripadnik 5. korpusa Armije RBiH, predsjednik Udruge logoraša općine Bosanska Krupa i član Saveza udruge logoraša BiH i USŽ-a, piše Večernji list BiH.

Očekujemo osuđujuću presudu

Pred odlazak na izricanje presude Radovanu Karadžiću, građani Bosanske Krupe i Otoke, članovi braniteljskih populacija proisteklih iz Domovinskog rata 1992. - 1995., bivši logoraši ispred središnjeg braniteljskog i stradalničkog spomen-obilježja u središtu grada upriličili su susret s Emirom Bešićem, fotografirali se s njim i ispratili ga na put u Haag, na ovaj za sve žrtve genocida i preživjele članove njihovih obitelji, sve građane BiH iznimno značajan, povijesni događaj, nadajući se osuđujućoj presudi i dugotrajnoj zatvorskoj kazni kao satisfakciji za sve žrtve ratnog progona i genocida. Odlazim na izricanje presude u Den Haag Radovanu Karadžiću, nadam se, ako Bog da, službeno ratnom zločincu, čovjeku koji je pokušao uništiti jedan narod, a to nije moguće, kazao je Emir Bešić koji je tijekom suđenja svjedočio o zlodjelima koja je počinio Radovan Karadžić. – U izaslanstvu Saveza udruga logoraša u BiH bit ću jedan od dvadeset i četiri člana koji će na izricanju presude predstavljati svoj grad Bosansku Krupu, u kojem je sve porušeno i spaljeno te poginula 503 branitelja čija su imena ispisana na središnjem spomen-obilježju ispred kojeg se trenutačno nalazimo. Mi to nikad ne smijemo zaboraviti. Krivac i nalogodavac svih zlodjela je Radovan Karadžić i nadam se da će dobiti zasluženu kaznu. Očekujemo osuđujuću presudu i nadamo se, ako Bog da, da će to tako biti, kazao je Bešić.

Pobjegao iz kninskog logora

Bešić je zarobljen 25. kolovoza 1992. godine na Slunjskim brdima, na putu preko tadašnje SAO Krajine, okupiranom području Republike Hrvatske, do BiH.

– Na tom putu je bilo 620 ljudi, od čega je 162 poginulo. Ja sam jedan od onih koji je bio zatočen. U kazamatima kninskog zatočeništva sam proveo šest mjeseci i petnaest dana. To su najteži kazamati i najteža robovanja koje čovjek može zamisliti. Doista sam bio slomljen. Nije bilo drugog izlaza, pokušao sam nekoliko puta pobjeći i jednoga dana to mi je i uspjelo. Jedini sam koji je pobjegao od 312 zatočenika. Dolaskom na slobodan teritorij Bihaćkog okruga uključio sam se u obranu meni jedine BiH, moje države, koju ja volim i meni jedne i jedine.

- U Tužiteljstvu BiH sam nekoliko puta svjedočio za zlodjela i genocid koje su nad logorašima počinile snage srpskog agresora. Mnogi su ubijeni, a oni preživjeli se sjećaju i nikad neće zaboraviti ono što se dogodilo. Istina je bolna i teška, a u toj istini su bila samo prebijanja, mučenja i zlostavljanja, kakva civilizirani svijet nije upamtio, poručio je bivši logoraš Emir Bešić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije