Hercegbosanska županija

Na neodređeno vrijeme zaposlena 853 prosvjetna djelatnika i pomoćnika

'03.09.2012., Sisak - Stotinjak malisana krenulo je u 1. razred OS Braca Bobetko, a uz roditelje, prvasicima su na polasku u skolu dosli cestitati brojni gosti, medju kojima i predstavnici Grada Siska
Nikola Čutuk/Pixsell
12.09.2015.
u 11:17

Tijekom prošle školske godine u određenom vremenskom intervalu na porodiljnom dopustu i bolovanjima bilo je oko 90 djelatnika

U osnovnim i srednjim školama na prostoru Hercegbosanske županije (HBŽ) na neodređeno vrijeme trenutno je uposlena 853 prosvjetna djelatnika i pomoćnog osoblja.

Tijekom prošle školske godine u određenom vremenskom intervalu na porodiljnom dopustu i bolovanjima bilo je oko 90 djelatnika, čiji su izostanci u nastavnom procesu nadoknađeni zapošljavanjem na određeno vrijeme, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a.

U priopćenju se navodi kako ni jedno radno mjesto stalno uposlenog djelatnika u osnovnim i srednjim školama nije ugroženo, jer tjednu i mjesečnu normu sati pojedini prosvjetni djelatnici ispunjavaju radeći i u srednjim i u osnovnim školama.

Resorno ministarstvo i ove školske godine osigurat će asistente u nastavi za djecu s posebnim potrebama i realizaciju predškolskog obrazovanja kroz projekt "Rano obrazovanje".

Županijsko Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa osiguralo je 47 000 maraka za nabavku besplatnih udžbenika za socijalno ugrožene učenike nižih razreda osnovnog obrazovanja.

Kad je riječ o udžbenicima, iz Ministarstva podsjećaju da je Ustavni sud Federacije BiH u lipnju 2015. godine poništio predloženi Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima u Hercegbosanskoj županiji.

Taj zakon je predviđao da odabir udžbenika vrijedi pet godina. Zbog poništenja Zakona i opravdanog nezadovoljstva roditelja odabirom udžbenika od strane stručnih aktiva pojedinih škola resorno Ministarstvo priprema za prvu narednu sjednicu Vlade Hercegbosanske županije Odluku na temelju koje će postojeći udžbenici vrijediti pet godina.

Također Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije u osiguralo je za ovu školsku godinu 450 000 maraka za prijevoz učenika na prostoru Hercegbosanske županije.

Polovicom listopada 2015. godine, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije prezentirat će prvi put urađene pedagoške standarde u osnovnim i srednjim školama koji će biti temeljni dokument za realizaciju Projekta reorganizacije školske mreže na području Hercegbosanske županije.

Reorganizacija se nameće kao neminovnost, jer uz ostalo, u osjetnom broju područnih škola postoje kombinacije od prvog do petog razreda s nekoliko učenika, dok su u nekim područnim školama u prve razrede osnovnog obrazovanja upisana svega dva učenika, a u pojedinim područnim školama učionice su prazne, navodi se u priopćenju za javnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije