Studija crnih točaka

Na magistralnim cestama u FBiH identificirano 109 'crnih točaka'

ffaf
10.03.2017.
u 13:37

- Na magistralnoj cestovnoj mreži u Federaciji Bosne i Hercegovine identificirano je 109 lokaliteta koji su, po određenim kriterijima, definirani kao „crna točka“ (opasna mjesta).  

Studija crnih točaka na magistralnim cestama u FBiH za razdoblje 2013- 2015, koja je predstavljena u JP Ceste Federacije BiH, pokazala je i da je u tom razdoblju registrirano 15.405 prometnih nesreća na magistralnim cestama, od kojih  je 4.259 bilo sa nastradalim osobama, a 232 sa poginulim osobama.   

JP Ceste Federacije BiH u Planu i programu za 2016. godinu osiguralo je financijska sredstva za troškove izrade prioriteta rekonstrukcije i sanacije opasnih mjesta na magistralnim cestama u Federaciji BiH. Prilikom izrade studije izvršeno je i prikupljanje svih podataka o prometnim nesrećama u FBiH u tom trogodišnjem razdoblju, te podaci o PGDS-u, na osnovu kojih je formirana cjelovita baza podataka o prometnim nesrećama.

Studiju je za naručitelja, Ceste FBiH, izradio Fakultet za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu adekvatne i prihvatljive analize sigurnosti na magistralnim cestama FBiH, koja podrazumijeva identifikaciju opasnih mjesta, odnosno crnih točaka, prikupljeni su podaci za svih deset županija FBiH, odnosno 68 policijskih stanica.

Predstavljanju studije prisustvovali su predstavnici JP Ceste FBiH,  županijskih ministarstava unutarnjih poslova, Fakulteta za promez i komunikacije i drugi. 

Programom modernizacije cesta u FBiH koji implementira JP Ceste FBiH d.o.o. predviđena je sanacija i rekonstrukcija crnih točaka iz ove studije, priopćeno je iz JP Ceste FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?