Pozitivna lista lijekova Posavske županije jedna od najkvalitetnijih u FBiH

Na listi novih 130 lijekova, mnogo manji troškovi za pacijente

18.08.2022.
u 17:46

Vlada Posavske županije posljednjim je odlukama pokazala značajnu senzibiliziranost prema zdravstvenoj zaštiti najugroženijih građana proširujući njihova prava. Nova pozitivna (esencijalna) lista lijekova PŽ-a jedna je od najkvalitetnijih u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Najosjetljivije kategorije

Na nju je uvršten 41 novi generički oblik, tj. 130 novih lijekova među kojima su i lijekovi za oboljenja za koja dosad nije postojao odgovarajući terapijski odgovor na listi lijekova. Nova lista lijekova primjenjuje se od 1. rujna ove godine. - Usvajanjem pozitivne liste lijekova PŽ-a ostvaren je značajan iskorak u osiguravanju kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite za sve pacijente. Na pozitivnoj listi lijekova PŽ-a prvi se put nalaze svi lijekovi s federalne A liste, što je čini jednom od najkvalitetnijih u FBiH - kazao je ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković. - Također, povećanjem obujma lijekova, koji su 100% na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja PŽ-a, omogućeno je da najosjetljivije kategorije pacijenata kao što su djeca, trudnice, pacijenti koji boluju od autoimunih bolesti (Chronova bolest, ulcerozni kolitis, sarkoidoza), dijabetičari, pacijenti s presađenim organima, oni koji boluju od karcinoma, od težih psihotičnih poremećaja (poremećaji iz spektra šizofrenije, autističnog spektra, bipolarni poremećaji, mentalna retardacija), od epilepsije, anemije, pacijenti koji se liječe od ovisnosti, oboljeli od Parkinsonove bolesti te oboljeli od reumatoidnog artritisa sada imaju besplatne i dostupne lijekove. Među 923 lijeka na pozitivnoj listi uvršteni su lijekovi najnovijih generacija, što će predstavljati značajno financijsko olakšanje za pacijente koji ih koriste - objašnjava ministar Živković. Vlada PŽ-a posljednjim je odlukama potaknula i oblast gospodarstva usvajanjem programa utroška sredstava utvrđenih proračunom PŽ-a za tekuću godinu, na poziciji "kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga" u iznosu od 700.000 KM. Usvojena je i odluka o dodjeli sredstava iz ovogodišnjeg proračuna PŽ-a s pozicije "kapitalni grant jedinicama lokalne samouprave za razvoj poduzetničke infrastrukture" kojom se dodjeljuju sredstva utvrđena proračunom PŽ-a za 2022. od 400.000 KM.

Novčane potpore

Što se oblasti poljoprivrede tiče, značajne su izmjene i dopune odluke o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2022. Odluka se dopunjuje prijedlogom novih vrsta novčanih potpora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?