RASHODI

Na lijekove otpada čak 30 posto plaćanja iz kućanstava

lijekovi
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
15.08.2014.
u 09:29

Zdravstveni rashodi imaju efekt osiromašenja na veliki broj kućanstava u BiH

U BiH kao da su svi zaboravili dokument Svjetske banke u kojemu je ova institucija predložila konkretne reforme za unapređenje sustava javnih rashoda i prihoda u BiH te iste predstavila ministrima financija u BiH. Naime, predloženim mjerama, u sljedećem razdoblju značajno je riješiti fiskalna ograničenja i potrebno je raditi na osiguranju fiskalne stabilnosti s ciljem postizanja uravnoteženog proračuna do 2015. No, da bi se to i postiglo, Svjetska banka vidi rješenje u uvođenju dodatnih poreza te povećanju stope PDV-a oko čega baš i nema nekog jedinstvenog stava od domaćih ekonomskih stručnjaka, ali i predstavnika aktualne vlasti.

Fiskalne mjere

Dvostrukosti i paralelizam u institucijama javnog sektora, naročito u Federaciji BiH predstavljaju konkretan problem na kojemu bi se trebalo poraditi, što u konačnici znači centraliziranje nekih institucionalnih aranžmana. Prema pregledu javnih rashoda, Svjetska banka iznosi stav da se BiH suočava s četiri glavna izazova za unapređenje svojih sustava javnih rashoda i prihoda, od kojih je prvi preoblikovanje javnih rashoda, koji su trenutačno u prevelikoj mjeri koncentrirani na tekuću potrošnju, uključujući plaće, mirovine i socijalne transfere. Naime, u prezentiranom dokumentu se navodi kako BiH ima ogromne i fiskalno neodržive potrošnje na gotovinske transfere koji nisu zasnovani na doprinosima, među kojima dominiraju programi namijenjeni zaštiti braniteljske populacije i njihovih obitelji. U tom kontekstu iz Svjetske banke preporučuju izbjegavanje novih prava, posebno za sve branitelje i njihove obitelji, što znači provedbu administrativnih i fiskalnih mjera za ograničenje troškova braniteljskih naknada sukladno odluci o njezinoj primjeni od prvog siječnja prošle godine.

Ukinuti prava

Analiza nadalje otkriva kako su mirovine i socijalni transferi, pored plaća u javnom sektoru, dva glavna krivca za prekomjernu tekuću potrošnju.

Naime, mirovinski sustav karakterizira mali broj osiguranika i veliki broj prijevremenih mirovina te prisutnost „povlaštenih mirovina“. Stoga, Svjetska banka za RS preporučuje uvođenje strogog ograničenja za prijevremeno umirovljenje, ukidanje dvostrukih korištenja prava po osnovi ratnih naknada i mirovina, dati pravo na obiteljsku mirovinu samo u dobi umirovljenja i ukinuti u slučaju sklapanja novog braka. U Federaciji BiH neophodno je također revidirati strukturu naknada, ukidanjem koeficijenta koji se sada primjenjuje, uvesti stroga ograničenja za prijevremenu mirovinu te ukinuti dvostruko korištenje prava po osnovi ratnih naknada i mirovine, izdvojiti povlaštene mirovine iz mase za redovite mirovine i financirati ih odvojeno. S druge strane, Svjetska banka u svojim istraživanjima zapazila je velike anomalije kada je u pitanju socijalna zaštita jer novac koji u ovom sektoru ima uopće ne dopire do siromašnih i najugroženijih.

Ono što također brine jeste i zdravstveni sektor, u kojem ukupna potrošnja raste po neodrživoj stopi. Zdravstveni rashodi imaju efekt osiromašenja na veliki broj kućanstava u BiH, što održava relativno visoku razinu plaćanja iz vlastitoga džepa na koje otpada više od 40 posto ukupne zdravstvene potrošnje, a na lijekove otpada 30 posto plaćanja kućanstava u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije