Neretva zagađena

Na kupalištima otkrivene bakterije Escherichia coli i crijevni enterokoki

29.06.2018.
u 21:00

Hercegovinom će uskoro početi vladati ljetne temperature, a građani će spas od vrućina tražiti po lokalnim kupalištima ili na moru, piše Večernji list BiH. Analize vode koje je nedavno radila Agencija za vodno područje Jadranskog mora pokazale su kako je more mnogo bolja opcija od, primjerice, odlaska na neko od kupališta na Neretvi.

Posljednje analize kvalitete morske vode u Neumu pokazale su prisutnost ukupnog broja bakterija u iznosi 180/100 ml, što nije opasno za kupače.

Propisane vrijednosti

- Prema smjernici EU o vodama za kupanje, dobra ocjena pojedinačnog uzorka daje se ako su vrijednosti za crijevne enterokoke ispod 400 cfu/100 ml i Escherichiju coli ispod 1000 cfu/100 ml, dok se ukupna ocjena stanja voda za kupanje daje nakon obrade svih sezonskih uzoraka - rekli su za Večernji list iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora. I dok je voda u Neumu dobila prolaznu ocjenu, to se ne može reći za brojna kupališta na Neretvi. Osobito na području Mostara i šire okolice. Jedno od mjesta gdje je prisutna najveća koncentracija crijevnih enterokoka je u Baćevićima. Nalaz je pokazao koncentraciju od čak 1900/100, odnosno gotovo pet puta veću od dopuštene. Naravno, kupanje na toj lokaciji nije preporučeno. Slična je situacija i na dijelu Neretve koji protječe kroz Mostar, a razlog tomu su brojni kanalizacijski ispusti u tu rijeku. I problem nije samo u Mostaru. Nalazi su pokazali kako je u Neretvi kod Konjica koncentracija crijevnih enterokoka 1500/100. Znači, malo manja nego u Baćevićima, ali i dalje nekoliko puta veća od dopuštene. Ipak, rezultati analiza potvrdili su kako nisu svi dijelovi Neretve onečišćeni. U mjestima Raštani kod Mostara ili Žitomislići južno od Mostara nalaz je pokazao kako je voda ipak dovoljno kvalitetna za kupanje. U Žitomislićima je zabilježena koncentracija crijevnih enterokoka 300/100. Znači, vrijednost je blizu gornje granice, ali je, ipak, tehnički govoreći, voda dobila prolaznu ocjenu. U Raštanima je zabilježeno samo 40/100, što je jedan od najmanjih nalaza u ovoj analizi te je voda i više nego dobra za kupače. Analize su pokazale kako je i voda na Boračkom jezeru dovoljno kvalitetna za kupače te kako bakterije nisu prijetnja na toj lokaciji. - Detaljan prikaz stanja vodnih tijela na vodnom području Jadranskog mora, kako kroz rezultate kontrole tako i kroz analize prisutnih pritisaka od raznih zagađivača, dan je kroz “Plan upravljanja vodama za vodno područje Jadranskog mora u FBiH” i “Karakterizacijsko izvješće” te se može naći na našoj internetskoj stranici - zaključili su u izjavi za Večernji list iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Nove analize

Uzorci voda uskoro bi trebali biti ponovno analizirani. U pravilu, zagađenja su veća tijekom ljetnih mjeseci zbog pada vodostaja i slabijeg protoka vode. I liječnici su upozorili na nužnost izbjegavanja kupanja na mjestima gdje je potvrđena visoka koncentracija bakterija opasnih za zdravlje čovjeka. Nažalost, mnogi kupači oglušuju se na ta upozorenja, a što za posljedicu ima širenja zaraze, a nerijetko se događa da zaražene osobe zbog komplikacija budu i hospitalizirane. Očekuje se kako će Agencija u roku od nekoliko tjedana objaviti nove rezultate analize voda, a o čemu će javnost biti pravodobno informirana. Očekuje se kako će stanje biti znatno poboljšano nakon što u rad bude pušten mostarski kolektor. Bilo je očekivano kako će to već biti učinjeno, ali, nažalost, postrojenje je još u fazi mirovanja. Neretva će biti znatno čišća onda kada se više u nju ne budu izlijevale nepročišćene fekalne vode, što je sada slučaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?